INVESTICIJA OD STOTINJAK MILIJUNA EURA U SVETOJ NEDELJI Zurovec: ‘Imamo mogućnost oživljavanja Imunološkog zavoda’

17. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno INVESTICIJA OD STOTINJAK MILIJUNA EURA U SVETOJ NEDELJI Zurovec: ‘Imamo mogućnost oživljavanja Imunološkog zavoda’


Mjesto na kojem će biti buduća tvornica Imunološkog zavoda posjetili su u petak ministar zdravstva Vili Beroš, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić. Naime, upravo u Svetoj Nedelji, na farmi Imunološkog zavoda u Brezju pokrenut će se proizvodnja zmijskog protuotrova sljedeće godine. Riječ je o investiciji od stotinu milijuna eura!

Već se intenzivno obavljaju pripreme kako bi se u rekonstruiranom dijelu postojećih prostora ponovno počeo proizvoditi protuotrov koji je desetljećima spašavao živote diljem Europe, a koji se posljednjih osam godina nije smio proizvoditi jer je Imunološki 2013. godine izgubio sve proizvodne dozvole.

– Nakon dugo godina imamo mogućnost oživljavanja Imunološkog zavoda upravo kod nas u Svetoj Nedelji i možda smo u posljednje vrijeme poznatiji po privatnim investicijama i inicijativama, no i državne investicije su također dobrodošle kod nas – kazao je Zurovec.

imunološki sveta nedelja (1)

Dodao je kako mu je majka, koja je zdravstvena djelatnica, uvijek govorila kako je najbolje cjepivo upravo od Imunološkog zavoda.

– S druge strane, vidjeli smo što se događalo s Imunološkim, no trebamo gledati prema naprijed i nadam se da ćemo naći jedan pametni i održiv model javno-privatnog partnerstva koji će biti zdravorazumski – naglasio je.

Inače, u planu je izgradnja nove tvornice na lokaciji Brezje, na zemljištu koje je u vlasništvu Imunološkog zavoda d. d. Planirana je proizvodnja virusnih cjepiva iz matičnih sojeva u vlasništvu RH, koji su pohranjeni u Imunološkom zavodu. Također, razmatra se mogućnost proizvodnje lijekova iz ljudske plazme, a ujedno se ispituju izvori financiranja, te su jedan od njih fondovi EU.

imunološki sveta nedelja (4)

Vedran Čardžić naglasio je kako se konačno stiglo do trenutka kada će se ubrzo vidjeti plodovi njihovog dosadašnjeg rada. No, dodao je kako bi istovremeno prije otprilike godinu teško povjerovao da će se ovdje nalaziti.

Ministar zdravstva, Vili Beroš kazao je kako ovo projekt od strateškog, gospodarskog i javnozdravstvenog interesa RH. Naglasio je kako je ova suradnja središnje vlasti i lokalne zajednice u Gradu Sveta Nedelja može biti primjer suradnje.

– Kao ministar nisam imao sreću i mojim dolaskom u resor došla je i epidemija koju zapravo mogu upravo povezati s Imunološkim zavodom. Proizvodnja virusnih cjepiva je nešto što je najaktualnije na svijetu. Matični sojevi virusa rubeole, parotitisa i morbila su od iznimne vrijednosti. Volim to nazvati nacionalnim blagom – naveo je.

imunološki sveta nedelja (9)

Istaknuo je kako je na njemu bilo da odradi inicijalni posao pokretanja ovog projekta, no da je većinu iznimno važnog posla odradio upravo ravnatelj Imunološkog zavoda.