Nakon izazovne prošle godine i par mjeseci političke pauze razgovarali smo sa starim-novim međimurskim županom Matijom Posavcem. Nakon pravnih peripetija, udarnih medijski naslova i njegove ostavke, ovaj iznimno uspješni župan krajem studenog prošle godine uvjerljivo je pobijedio na prijevremenim izborima za župana gdje je osvojio gotovo 80 posto glasova i pomeo svoju konkurenciju.

Župane prošla godina za vas je bila najizazovnija do sada, no bezobzira na to uspjeli ste opet pobijediti na prijevremenim izborima. Kako se osjećate, jeste li očekivali ovakvu podršku?

Podršku promatram kao rezultat svog dosadašnjeg rada, kao jedino mjerilo zbog kojeg netko se smije ili ne smije baviti politikom. Podršku uvijek doživljavam kao jedinu varijantu gdje vi trebate preispitivati sebe, ne kroz ankete. Cijela ova situacija nije nimalo ugodna, ali vjerujem da će se riješiti na jedan pravedan način.matija posavec

Vratimo se ipak na prošlu godinu, što se konkretno napravilo od projekata u 2021. godini s obzirom da ste uz vaše privatne probleme bili suočeni i s pandemijom korona virusa?

2021. godina bila je vrlo izazovna i turbulentna, godina uspona i padova. Za međimursko gospodarstvo i realizirane planove koje smo zacrtali godinu dana prije, bila je uspješna. Unatoč korona krizi, gospodarstvo je raslo u odnosu na godinu ranije, u smislu i povećanja prometa i izvoza, smanjenja uvoza, povećanja investicija u gospodarstvo i smanjenja broja nezaposlenih. Jedan od najvećih projekata je otvorenje riznice Međimurja, Muzeja materijalne baštine vrijednosti preko 40 milijuna kuna, velikom većinom financirano iz europskih fondova. Otvorili smo prvi Znanstveno-istraživački centar u prostoru vojarne, završili prvi dio investicija u zdravstveni sustav kroz županijsku bolnicu, a također su i dograđene i obnovljene neke škole i pripremljene za jednosmjensku nastavu. Od većih investicija nacionalnog karaktera, kojeg vode državne tvrtke, tu su stvari išle malo manjom dinamikom. To se pogotovo odnosi na brzu cestu Čakovec-Varaždin, gdje vapimo za izgradnjom obilaznice. Idemo dalje s planovima, pa stoga i očekujem da 2022. bude još dinamičnija i izazovnija, ali i uspješnija u realizaciji projekata.

U novoj godini koji su vam planovi, što ste sve pokrenuli do sada i što još od infrastrukturnih projekata mislite realizirati?

U pripremi smo projektne dokumentacije za one naše želje i planove koje namjeravamo realizirati. Prije svega tu je ulaganje u bolju i kvalitetniju zdravstvenu skrb, kao i u obrazovni sektor. Što se tiče zdravstva, pokrenuli smo obnovu dva paviljona u našoj županijskoj bolnici, rekonstruira se Zavod za javno zdravstvo i određeni odjeli unutar bolnice, kao i pristupni put. Sve to je investicija koja se penje na oko 100-injak milijuna kuna, plus očekivanja da u Međimurju otvorimo Centar za palijativnu skrb.  Što se tiče obrazovanja, dogradnja nekoliko škola, priprema za Centar izvrsnosti, ugostiteljstva i turizma u Prelogu, uvođenje srednjoškolskog programa u Murskom središtu, kao i dogradnja određenih osnovnih škola na području Međimurja i izgradnji četiri sportske dvorane. Nastavljamo s revitalizacijom spomenika kulturne baštine, ulaganje u turizam kroz interpretacijske centre i određene turističke sadržaje i planiramo potpisati razvojni sporazum koji će nam dati jedan vjetar u leđa, kako bismo mogli lakše financirati projektnu dokumentaciju, a i same projekte.matija posavec (9)

Sada kada imate konkretnu viziju kakvu županiju želite, što vam je cilj napraviti do kraja vašeg novog mandata što se tiče kapitalnih projekata?

Apsolutno ostaviti u naslijeđe najmoderniju zdravstvenu skrb u smislu pružanja zdravstvene skrbi na regionalnoj razini, obnovljene škole i dograđene škole za jednosmjensku nastavu, uređenu prometnu infrastrukturu i da i dalje budemo predvodnik u mnogim stvarima od zaštite okoliša preko odnosa prema jačanju identiteta, kulturi, povijesti. U svim ovim segmentima ljestvica nam je dignuta visoko da bude bolje od prošle godine, lošije od godine pred nama.

Koja bi bila poruka vašim biračima i sugrađanima za početak nove godine ?

Izdržali smo 2021. godinu, iako nam ova nosi brojne izazove. Ono što prije svega želim jest da nam ova korona kriza nestane. Imamo izuzetno puno potencijala i prilika, koje ćemo lakše i bolje iskoristiti. Ono što mogu garantirati da ćemo se i dalje truditi, uložiti puno energije u realizaciju projekata na zadovoljstvo građana.