[INTERVJU] Župan Matija Posavec: ‘Do sada smo investirali 2 do 3 milijardi kuna u javnu infrastrukturu, a idućem mandatu i dalje planiramo energično povlačiti EU sredstva’

30. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Intervjui [INTERVJU] Župan Matija Posavec: ‘Do sada smo investirali 2 do 3 milijardi kuna u javnu infrastrukturu, a idućem mandatu i dalje planiramo energično povlačiti EU sredstva’

Foto: Luka Krušec/LuMedia


U povodu Dana Međimurske županije i neposredno dva tjedna prije lokalnih izbora razgovarali smo s međimurskim županom Matijom Posavcem koji nam je otkrio zašto je do sada pobjeđivao u prvom krugu, koji su kapitalni projekti koje je realizirao u svom mandatu i kako je Međimurska županija postala čak treća županija po iskoristivosti EU fondova, a druga po najnižoj stopi nezaposlenosti.

Za početak najbolje da rezimirate koji su kapitalni projekti koje ste realizirali u zadnje četiri godine?

Ide kraju još jedan mandat i vrijeme je za sumiranje rezultata. Kad cjelovito pogledam mandat, izazove i okolnosti u kojima smo funkcionirali moramo biti zadovoljni. Imamo preko 100 projekta u ove četiri godine, visoku iskorištenost europskih fondova, obnovljeno, izgrađeno i nadograđeno dvadesetak osnovnih i srednjih škola, izgrađena dva znanstveno istraživačka centra, obnovljen učenički i studentski dom, revitaliziran Stari grad Zrinski u Čakovcu, muzeji prirodne baštine, interpretacijski centri, komunalna i prometna infrastruktura. Najviše se ulagalo iz europskih fondova. Također izgrađen je novi Dom zdravlja, obnovljena interna paviljona županijske bolnice.

matija posavec (6)

Sve skupa investirali smo 2 do 3 milijarde kuna u javnu infrastrukturu Međimurja. Velika većina tih projekata išla je i preko leđa županije, stručnih službi i agencija što je svima nama dalo jedno bogato iskustvo i znanje te pripremu za ono što nam slijedi, a to su mehanizam za oporavak i sedmogodišnje financijsko razdoblje Europske unije gdje smo projektnom dokumentacijom detektirali još 150 kapitalnih projekata.

Uspješni ste i u povlačenju EU sredstava što je objektivno preduvjet za uspješno vođenje svake županije. Koja je vaša tajna?

Tako je, Ministartsvo financija nedavno je izašlo s analizom prema kojoj smo treća županija u Hrvatskoj po iskoristivosti europskih fondova. To se gleda u segmentu što ide preko proračuna županija ili zemljopisno kakva je to županija prema čemu bi prva bila Dubrovačko-neretvanska jer se tamo gradi Pelješki most. No ako gledamo projekte za koje smo direktno mi odgovorni, a to je obrazovni, zdrastveni sustav, kultura i prirodna baština, tu definitivno jesmo na trećem mjestu po 563 kune povučene po stanovniku u županiji. Ja uvijek težim tomu da to treba biti još bolje i zbog toga smo paralelno s realizacijom projekata pripremali dokumentaciju i za nove projekte.

matija posavec (9)

Korona kriza je napravila veliku štetu poduzetnicima i obrtnicima, a koliko vidimo pravi razmjeri krize tek će se vidjeti u idućih par godina. Što je Županija napravila konkretno da pomogne svojim obrtnicima i poduzetnicima?

Prije svega nismo zaustavili ni jedan projekt u gradnji i kapitalnim investicijama, što znači da smo dali jedan veliki impuls gospodarstvu. U 2020. godini samo u tom segmentu realizirano je projekata u vrijednosti 400 milijuna kuna, a 95 posto investicija radile su domaće međimurske tvrtke. Svatko tko je ostao bez posla u prvom lockdownu u proljeće 2020. dobio je jednokratnu novčanu naknadu iz županijskoga proračuna. Svaki srednjoškolac, a imamo ih preko 4 tisuće, također je dobio novčanu naknadu za nabavu radnoga materijala. Tijekom travnja, svibnja i lipnja platili smo svoj djeci osnovnih škola besplatne užine. Također pojačali smo potpore za poduzetništvo, npr. jednu mjeru sa 600 tisuća kuna digli smo na milijun i 100 tisuća kuna, povećali smo potpore poljoprivrednicima i obrtnicima.

matija posavec (3)

Koji su vaši planovi u idućem mandatu, planirate li i dalje biti aktivni u povlačenju europskih sredstava?

Energično povlačenje europskih sredstava i ulaganje u obrazovanje i kvalitetniju zdrastvenu skrb. Što se tiče prometne infrastrukture, nama kronično nedostaju obilaznice i povezivanje većih gradova Čakovca i Varaždina. Ti projekti jesu u pripremi, ali se oni odvijaju od strane države i Hrvatskih cesta. Tu je daljnje ulaganje u komunalnu infrastrukturu i još barem pet sportskih dvorana i obnovu 11 škola za što imamo pripremljenu dokumentaciju. Centar kompetentnosti ćemo završiti i dogradnja Srednje škole u Prelogu u Centar izvrsnosti. Zatim energetska obnova naše županijske bolnice projekt vrijedan 40 milijuna kuna koji je već krenuo. I radimo na pretvaranju jednog dijela naših zdrastvenih ustanova koje su sve u jednom dvorištu, u Centar palijativne skrbi.

Lider ste i po niskoj stopi nezaposlenosti, koje ste konkretne gospodarske rezultate ostvarili u 2020. godini?

Drugi smo u Hrvatskoj po najnižoj stopi nezaposlenosti, s današnjim danom 5,3 posto. Začuđujuće 2020. bila je bolja od 2019. gospodarstveno i po rastu prihoda i prometa te novih radnih mjesta. Pa je tako u 2020. otvoreno 480 novih radnih mjesta. Volio bih da plaće budu veće, no regionalna samouprava na to ne može utjecati.

Očekujete li da ćete i na ovim izborima pobijediti u prvom krugu?

S obzirom na atmosferu koja vlada, na ankete i komunikaciju s građanima ne bi trebalo biti nikakvih problema. Kampanja nije mjesec dana prije izbora. Ona traje četiri godine. Taj cjelokupni dojam presuđuje na izborima, a ne onaj ako se pojavite pred izbore i to u pravilu ne prolazi. Ja ništa ne obećajem i sve što je napravljeno napravljeno je do sada.

Ukoliko pobijedite imate li već neke konkretne dogovore ili planove za koalicije?

Što se tiče suradnje, kakva je bila do sada biti će i dalje. Moji partneri u županijskoj skupštini i na međimurskoj političkoj sceni bili su HSLS, HNS, pridružili su nam se demokrati i centar. Post izborna koalicija ako će biti potrebna, ići će s dosadašnjim partnerima koji su bili okupljeni u koaliciju predvođenu SDP-om.

I za kraj od kada ste župan dosta ste aktivni i prisutni u nacionalnim medijima, imate li kakve ozbiljnije ambicije za ulazak u nacionalnu politiku?

Politika je proces, treba prepoznati trenutak. Sad mi je važno da se stvori snažna regionalna centristička opcija, ne samo u Međimurju nego u Sjevernoj Hrvatskoj. Da se okupe i pojedinci i stranke u jednu regionalnu ideju, da se pripremimo, posložimo infrastrukturu i nastupimo na sljedećim parlamentarnim izborima.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments