[INTERVJU] Zdravko Brljek: ‘Za mene iskaz domoljublja nije samo mahanje zastavama, već racionalno trošenje javnog novca’

15. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Intervjui [INTERVJU] Zdravko Brljek: ‘Za mene iskaz domoljublja nije samo mahanje zastavama, već racionalno trošenje javnog novca’


Razgovarao: M. Mirković

U povodu nadolazećih lokalnih izbora razgovarali smo s načelnikom Općine Novigrad Podravski Zdravkom Brljekom koji je otvoreno za prigorski.hr progovorio o dugovima koje je dobio u naslijeđe od prošlog načelnika, kapitalnim projektima koje je započeo, ali i realizirao, daljnjim planovima i EU projektima te je pojasnio kako on vidi vođenje jedne male općine u Podravini.

Reciklažno dvorište

Načelniče uskoro se bliže novi izbori, sada nakon protekle četiri godine jeste li zadovoljni svojim mandatom?

Prije svega vratili smo naslijeđene dugove i to je najbitnije. Pri dolasku u Općinu 2017. godine zatekli smo oko 2 miliona dospjelih obaveza koje su, osim ostalog, sadržavale i 304 neplaćena računa od kojih je nekoliko sezalo u 2014. godinu. Zatekli smo i preko 2 miliona nedospjelih obaveza, a i sam općinski račun bio je u minusu 200 tisuća kuna.

U potpunosti je vraćen dugogodišnji kredit. Prvi put nakon 20 godina ušli smo u novu godinu bez kreditnog zaduženja. Konačno Općina Novigrad Podravski nije nikom ništa dužna i na računu ima spreman novac za radove koje mislimo završiti u prvom kvartalu ove godine.

Osim dugova čime ste još bavili, koliko pratimo vaš rad imali ste i neke ozbiljnije investicije u zadnjih dvije godine?

nadstrešnica Vlaislav 1

Naravno nismo se bavili samo otplatama naslijeđenih dugova i podmirivanjem obaveza iz redovitog poslovanja nego provođenjem većih i manjih investicija, odnosno konkretnim radovima. To argumentiram činjenicom da smo u periodu nakon rješavanja negative financijske situacije, dakle u roku manjem od dvije godine, za uspješno obavljene veće radove ishodili šest uporabnih dozvola. Iako se uvijek može bolje i više, smatram da je to dobar rezultat i dobar pokazatelj rada Općine, naročito ako se uzme u obzir da su u razdoblju od 2010. do 2017. godine, koliko je meni poznato, Općini izdane samo dvije uporabne dozvole. Najbitnije investicije su asfaltiranje nerazvrstane cesta Plavšinac – Vlaislav – Borovljani u dužini preko 4 km, energetska obnova Dječjeg vrtića Fijolica, unutrašnje uređenje i zamjena igrala na igralištu Dječjeg vrtića Fijolica, izgrađeno je reciklažno dvorište, izgrađen nastavak pješačke staze u Koprivničkoj ulici s kolnim ulazima, izgrađeno dječje igralište u parku Pod lipama, zatim u suradnji i sufinanciranju sa ŽUC-om asfaltiran i popravljen asfalt na dionici ceste između Hlebina i Delova te na kolniku Gajeve ulice od željezničke pruge. Osim toga realizirano je tu još puno malih komunalnih projekata, ali nećemo sada tu sve nabrajati. Bitno je da se intenzivno radilo posljednjih dvije godine za dobrobit naših mještana.

Za kraj treba spomenuti kako je Općina i nositelj projekta „Zaposli pa pomozi“ u sklopu programa „Zaželi“. Partneri su uz još osam Općina i HZZ i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Zaposleno je 49 teže zapošljivih žena od kojih su 10 iz Novigrada, a brinu se za preko 300 korisnika. Ako računamo i troškove projekta „Zaposli pa pomozi“ riječ je o svoti od preko 15 milijuna kuna od čega je preko 10 milijuna kuna povučeno iz EU i nacionalih fondova, a pomogla je i Županija.

dječje igralište park Pod lipama

Koliko su vas dugovi od prošlog načelnika usporili u realizaciji svih planiranih aktivnosti i kapitalnih projekata koje ste planirali?

Bilo bi glupo reći da nisu, no ipak smo uspjeli puno toga napraviti. Znate, teško je u kratkom razdoblju popraviti i pokrenuti stagnaciju uzrokovanu lagodnim i neodgovornim desetgodišnjim poslovanjem, ali danas sa sigurnošću možemo reći da se, konačno, nakon dužeg razdoblja zaostajanja i propadanja, situacija u našoj Općini popravila i poboljšala.

Možda je ta razlika, kakvo je stanje bilo nekad, a kakvo je sad, najvidljivija na primjeru općinskih komunalnih strojeva i alata. Na prvoj inventuri nakon dolaska u Općinu zatekli smo dvije flakserice, od toga jedna neispravna, zatim jednu samohodnu kosilicu koja je kosila na mjestu ili dok ju se guralo te jednu traktor kosilicu koji za vrijeme sezone košnje iziskuje ozbiljnije popravke u prosjeku jednom mjesečno. S time i sa dva komunalna radnika održavani su parkovi, groblja, zelene površine uz pješačke staze i dionice od preko 100 km općinskih nerazvrstanih cesta.

pješačka staza Koprivnička

Uz vraćanje naslijeđenih dugova i kredita, pokretanje i realizaciju ozbiljnih poslova, uspjeli smo osigurati novac za zaposlenje još jednog komunalnog radnika, te nabavkom potrebnih oruđa za rad dodatno povećati imovinu Općine.

Poznato je da mnoge općine svoj razvoj temelje na EU fondovima, kakva je situacija kod vas, što ste do sada uspjeli napraviti?

Istina. Trenutno smo na EU fond prijavili izgradnju „Šumske poučne staze“ nedaleko Lovačkog doma i JNA bunkera iz 1952. godine. Uređenje, odnosno asfaltiranje nerazvrstane ceste u dužini oko pola kilometra u Javorovcu uz kuću domaćinstva Obranović – investicija oko 1.300.000,00 kuna. Nastavak projekta „Zaposli pa pomozi“ oko 4.000.000,00 kuna.

Osim navedenog u narednim mjesecima planiramo aktivirati dio Poslovne zone tzv „asfaltna baza“ zbog novih radnih mjesta. Investicija vrijedna oko 100 tisuća kuna. Planiramo izgradnju dječjeg igrališta u Borovljanima, rekonstrukciju dijela Vatrogasnog doma Delovi te asfaltiranje oko 2,5 km nerazvrstane ceste Miholjanski i Triokraljski put. Investicija teška gotovo 2 milijuna kuna.

info stup 2

Isto tako zbog problema osiguravanja trajnijeg ili trajnog obiteljskog liječnika krećemo u nabavu projektne dokumentacije za izgradnju poslovnog objekta u središtu Novigrada. U objekt će se smjestiti moderna zdravstvena i stomatološka ambulanta koja će služiti za brigu i boravak starijih osoba, a u potkrovlju će se nalaziti stanovi za medicinsko osoblje.

Nakon što se navedeno projektno odradi možemo krenuti u projektiranje rekonstrukcije postojećeg novog doma kulture s fasadnim izgledom simbolike stare novigradske kule, dvoranom za kino, kazalište i kulturno-umjetničke priredbe, garderobom, knjižnicom i čitaonicom, izložbenim prostorom sa stalnom etno postavom, prostorijama za udruge i društva, prostorom za okupljanje mladih za slušanje muzike, internet igraonicom i dr.

Možda nije toliko poznato, no vi ste i jedna od prvih općina u Hrvatskoj koja je uvela online sustav transparentnosti. O čemu se tu radi?

Ono što nas posebno izdvaja i u čemu smo jedna od svega dvije Općine u Državi je transparentnost u trošenju općinskog novca. Iznose troškova kao i ostale isplate iz našeg proračuna mogu vidjeti i pratiti svi koji imaju pristup internetu. Oni koji nemaju Internet, isplate iz našeg proračuna mogu vidjeti na ekranu informacijskog stupa u centru Novigrada Podravskog. Jednostavno je.

Otvori se stranica naše Općine www.novigrad-podravski.hr i klikne se na ikonu „Transparentnost isplata iz proračuna“.

Otvara se prikaz: „Plaćanja iz proračuna za 2020. god.“ na kojem vidimo kada se plaćalo, kome se plaćalo, koji iznos je plaćen i opis/razlog plaćanja. U tražilicu ili „naziv“ možete upisati naziv dobavljača pa će se ispisati sva plaćanja prema tom dobavljaču.

BRLJEK

Isto tako na www.novigrad-podravski.hr treću godinu zaredom objavljujem svoju plaću u neto i bruto iznosu, a zbog vjerodostojnosti prilažem skenirani IP obrazac. Plaća mi je pet tisuća devetsto i nešto kuna, što je među manjim načelničkim plaćama u državi. Drugih stalnih prihoda nemam.

Isto tako jednini sam načelnik koji se zalaže da se zakonskom regulativom utvrdi da nitko ne može više od dva mandata obnašati dužnost općinskog načelnika, više od dva mandata dužnost gradonačelnika, više od dva mandata dužnost župana i više od dva mandata dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Javno mnijenje je, naročito po manjim općinama koje su najbrojnije u sustavu lokalne samouprave, već otprije, percipiralo pojavu tzv. lokalnih šerifa. Radi se najčešće o općinskim načelnicima, manje o gradonačelnicima, koji bez obzira na loše rezultate rada, rasipanje društvenog novca, neetičnog ponašanja i nepotizma bivaju ponovno izabrani. Uočeno je da razne interesne grupacije, a često i pojedinci iz raznih pobuda, a uglavnom zbog proračunskog novca, podržavaju i spremno ulažu čak i financijska sredstva u općinskog načelnika i njegov opstanak na vlasti. Svima je već odavno jasno, a praksa je to potvrdila, da nadležne institucije ili ne mogu ili ne žele sankcionirati protuzakonite radnje lokalnih dužnosnika, osim u rijetkim situacijama. Smatram da bi ograničenjem mandata lokalni dužnosnici bili manje privlačni za ulaganje u njihovu suradnju i naklonost na štetu društvene imovine, smanjilo bi se pa čak i nestalo, danas vrlo prisutno uhljebljivanje i nepotizam.

brljek (2)

Za kraj planirate li se opet kandidirati za načelnika?

Kao što sam rekao na početku smatram da nisam još do kraja realizirao sve projekte, tako da ću se opet kandidirati. Dva mandata su dovoljna da se odradi kvalitetan posao u jednoj općini.

Uz svjesni rizik da sam nekima dosadio, a neke dodatno rasrdio, ne mogu si pomoći pa po stoti put ponavljam, za mene iskaz domoljublja nije samo mahanje zastavama, omatanje u nacionalne boje i bacanje praznih fraza, već smatram da je u ovoj našoj branši javnog sektora, iskaz da voliš svoj narod, da poštuješ svoju domovinu i sve njezine građane, ponašanje političara i dužnosnika prvenstveno u odgovornom baratanju javnim, društvenim novcem koji se ne smije neracionalno rasipati, a kamoli krasti. To neka bude i moja poruka svim mojim mještanima, kao i budućim načelnicima.

Facebook Comments