Visoko gospodarsko učilište u Križevcima postalo je u Veleučilište u Križevcima. Kako je do toga došlo kazala nam je dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren.

Vrlo jednostavno. Donesen je Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je rekao da sve visoke škole postaju veleučilišta. Da malo objasnim. U Hrvatskoj postoji binarni sustav visokoškolskog obrazovanja: sveučilišni i stručni studiji. Visokoškolske institucije koje provode stručne studije, u Hrvatskoj ih je 34, bile su ili veleučilišta ili visoke škole.

Novim zakonom sve ustanove koje provode isključivo stručne studije imaju naziv veleučilište. Nama je drago da smo postali veleučilište jer nam je to dugo godina bio i strateški cilj. Eto sada je, na ovaj način, i ostvaren. Zanimljivo je spomenuti da je Zakon predvidio i engleski naziv za veleučilišta, a to je University of Applied Sciences, što u prijevodu znači “sveučilište primijenjenih znanosti” i to najbolje opisuje takvu ustanovu. Naši nastavnici provode i znanstvena istraživanja, ali ona nisu bazična nego primjenjiva u praksi i svoja istraživanja ugrađuju i u nastavu.

Što to znači za sadašnje i buduće studente?

Što se tiče samog naziva, neće biti neke značajnije promjene osim što će se trebati naviknuti na novi naziv. Ovogodišnji studenti do 9. svibnja prijavljivali su studij na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, nakon toga prijavljuju na Veleučilištu u Križevcima. Studenti koji će upisivati sljedeće akademske godine, od početka će se susretati s novim nazivom. Dakle, radi se samo o promjeni naziva Učilišta. Proći će dosta vremena da se i studenti i mi, a i cijela javnost priviknu na novi naziv. Naime, od 1998. smo VGUK. Do tada je visoko obrazovanje bilo u sklopu Poljoprivrednog instituta za usmjereno obrazovanje i znanstveni rad Križevci, prije tog Viša poljoprivredna škola…

marcela andreata koren3

Takve promjene su se događale od kada je osnovano Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište koje je počelo s radom 19. studenoga 1860. I nadalje ćemo se ponositi tako dugom tradicijom obrazovanja u području poljoprivrede koja nas čini najstarijim poljoprivrednim učilištem u jugoistočnoj Europi. Kao Veleučilište u Križevcima nastavljamo kontinuitet obrazovanja u ovom području. Neki će nas još dugo zvati Visoko gospodarsko učilište u Križevcima kao što i danas pojedinci kad misle na nas kažu Viša poljoprivredna škola koje odavna nema, ni po nazivu ni po trajanju studija.

Ono što treba istaknuti da ovaj Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti nije donio samo promjenu imena Učilišta nego i jednu važnu i dugo očekivanu promjenu za završene, sadašnje i buduće studente diplomskog studija. Do sada se taj studij, koji su studenti upisivali nakon završetka tri godine prijediplomskog studija, zvao Specijalistički diplomski stručni studij, a završeni studenti su dobivali titulu stručni specijalisti struke, u Križevcima agronomije ili menadžmenta u poljoprivredi. Titula je bila struč. spec. ing. agr. ili struč. spec. oec. Novim zakonom izjednačena je titula na sveučilišnom i stručnom diplomskom studiju i studenti stručnih studija dobivaju titulu magistar struke (mag. ing. agr. ili mag. oec.).

Dugo smo to čekali i cijelo vrijeme znali i ponavljali da nije u redu da za isti broj ECTS bodova diplomirani studenti dobivaju tako različite titule. Dugo je trajalo, ali, srećom, u ovom slučaju vrijedila je ona uzrečica: Tko čeka, taj i dočeka.

Hoće li biti novosti u studijskim programima?

Nadamo se da hoće i da nećemo dugo čekati, ali o tome drugom prilikom da ne ureknemo. Uglavnom, ostajemo na tragu obrazovanja u poljoprivredi i/ili povezanosti s poljoprivredom.

Visoko gospodarsko učilište prepoznatljivo je u Lijepoj našoj i izvan hrvatskih granica po stručnoj praksi. Hoće li se što mijenjati na tom području?

Da, stvarno je prepoznato. Ne možete vjerovati koliko nas po tome prepoznaju, koliko često ističu, na svim razinama, da tako studenti trebaju studirati. Prilično često poslodavci traže za zaposlenje baš naše završene studente jer, kako kažu, oni se mogu iznimno brzo uključiti u posao jer nisu naučili samo teoriju. Ista je situacija i pri nastavljanju studiranja na sveučilišnim studijima.

Kamo god krenemo taj segment studiranja na našem učilištu je naročito prepoznat. Treba li onda reći da smo zadovoljni i da je to to? Ne, i nadalje ćemo se truditi unositi novosti važne za suvremenu poljoprivredu u taj iznimno važan i nadasve koristan oblik nastave, poboljšavati organizaciju stručne prakse i ostalo što uvidimo, mi ili na što nam ukažu studenti, da bi trebalo promijeniti. To je neprestani ciklus poboljšavanja i unapređivanja kvalitete svih naših djelatnosti.

Kako vidite križevačko Veleučilište u godinama koje dolaze?

Poljoprivreda je, općenito, vrlo dinamično područje u kojem se pogotovo u zadnje vrijeme događaju dramatične promjene, mijenja se cijeli koncept, od intenzivne prema održivoj poljoprivredi, što za posljedicu ima i uvođenje novih tehnologija i tzv. „pametne poljoprivrede“, zagovaraju se drugačiji načini obrade i održavanja tla nego što je to bilo stoljećima pa možemo reći i tisućljećima, više se pažnje posvećuje očuvanju okoliša i bioraznolikosti, a uz sve to poljoprivreda mora i dalje za samog proizvođača biti profitabilna. Veleučilište vidim kao mjesto koje svoje programe neprestano razvija i mijenja u korak s trendovima, ali i kao mjesto koje i samo sudjeluje u stvaranju trendova u poljoprivredi kroz znanstveno istraživački rad njegovih nastavnika.

marcela andreata koren

Konkretno, promjene i poboljšanje postojećih studijskih programa događaju se stalno, što javnosti možda nije tako vidljivo, no osim ovih promjena, planiramo svakako ponuditi i nove studijske programe koji će pokrivati i šire područje od same poljoprivredne proizvodnje, odnosno koji će naglasak dati na cijeli ciklus proizvodnje i distribucije hrane „od polja do stola“. Kod svega toga važno je i neprestano ulaganje u suvremenu opremu kako bi studenti mogli učiti i imati stručnu praksu u okolnostima koje ih očekuju na budućem radnom mjestu i tako se što bolje pripremiti za njih. Nadam se da će sve to biti dovoljno privlačno da privuče mlade ljude da se odluče za neki od studijskih programa koje će Veleučilište nuditi i to ne samo maturante nego i one starije koji u zrelijim godinama odluče nastaviti svoje obrazovanje kao izvanredni studenti.

marcela andreata koren4

Nažalost, na neke stvari ne možemo utjecati, a to su negativni demografski trendovi, mnoštvo drugih studijskih programa koji se nude i koji nude mogućnost zapošljavanja u sasvim drugačijim područjima, a koja se danas mladim ljudima čine vrlo atraktivna. No, čvrsto vjerujem da će uvijek biti mladih ljudi za koje će biti poljoprivreda privlačno i izazovno područje, jer uostalom, svi znamo da će potreba za hranom uvijek postojati i da će potražnja za kvalitetnim proizvodima stalno rasti.

Poruka budućim studentima

Posebno me veseli kada vidim studente koji stvarno žele naučiti što više, koji stvarno žele iskoristiti što im naše Učilište nudi, a nudi im stvarno puno toga. Oni koji žele ulagati u svoje znanje i za to se potruditi, postaju uspješni zaposleni ljudi. Budite i vi student Veleučilišta u Križevcima i iskoristite ove velike mogućnosti za samorazvoj, kao što su to i drugi i po kojima nas prepoznaju kao kvalitetnu ustanovu.

I, ne zaboravite. Poljoprivreda je proizvodnja hrane, ali i mnogo više. Ona je najveća i najraznovrsnija industrija na svijetu i plodno je područje za širok spektar znanja i zanimanja. To je područje koje možeš iskoristiti za razvoj svoje karijere!