Križevci su, u pravom smislu riječi, postali središtem robotike u Hrvatskoj otkad u njemu djeluje tvrtka Codel i njezin robotski laboratorij, jedini privatni u zemlji u kojem istražuju i razvijaju primjenjive aplikacije robotike za industriju u prostorima tamošnjeg Razvojnog centra i tehnološkog parka.

O robotskim čudima porazgovarali smo s direktorom Poslovnog razvoja Tihomirom Hodakom.

hodak 20

– U Razvojnom centru i tehnološkom parku tvrtka Codel je našla mjesto za svoj robotski laboratorij. To je prvi privatni robotski laboratorij u Hrvatskoj, što znači da je tvrtka Codel uložila značajna sredstva u podizanje industrijske konkurentnosti za naša proizvodna poduzeća. Mi smo, iskreno, dosad imali relativno mali broj klijenata, ali su to sve bile multinacionalne kompanije – rekao je.

Naglasio je da im je u strateškom fokusu da u sljedećem razdoblju stečena znanja u suradnji s velikim inozemnim tvrtkama prenesu na domaću proizvodnju.

hodak9

– Time bi njima podigli kapacitete i svoja znanja transformirali u njihovo povećanje konkurentnosti na domaćem i globalnom tržištu. Jedno od njih je i projekt multi robotske ćelije koja je zamišljena kao završetak u proizvodnji. To smo razvijali posredstvom natječaja Europskih fondova i jedan od glavnih proizvoda je Codel industrijski Delta robot koji je kompletno Codelovo rješenje. Kupili smo samo šasiju jer je to izuzetna mehanička preciznost i na nju smo stavili kompletno svoja rješenja za stavljanje u sinkronizirani rad s drugim robotima napredne proizvodne linije – kazao je.

hodak10

Tvrtka Codel zapošljava 23 inženjera s tendencijom značajnog rasta, a značajnu suradnju ostvaruje s akademskom zajednicom jer u njihovim projektima značajan udio zauzima složena matematika.

Kane izgraditi i proizvodno postrojenje u Križevcima.

– Sada imamo laboratorij. Moramo značajno povećati svoje proizvodne kapacitete. Trenutačni ugovori, koji su u fazi realizacije, od nas će zahtijevati prostor gdje možemo realizirati dogovorene poslove. Ovaj prostor u Razvojnom i tehnološkom parku trebao je biti proizvodni pogon, no njega smo prenamijenili u laboratorij jer je to potrebno. Treba nam neka međufazna situacija gdje bi riješili tu proizvodnju, ali u strateškom opredjeljenju i planovima tijekom sljedeće godine bi počeli raditi proizvodni pogon u Križevcima -zaključio je Tihomir Hodak, direktor Poslovnog razvoja tvrtke Codel.

hodak hodak00 hodak0 hodak3 hodak4 hodak5 hodak6 hodak7 hodak8 hodak11 hodak12 hodak13