INTERVJU S UMIROVLJENIM GENERALOM JOZOM MILIĆEVIĆEM: ‘Želja mi je pokrenuti promjene koje su potrebne hrvatskom društvu’

3. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui INTERVJU S UMIROVLJENIM GENERALOM JOZOM MILIĆEVIĆEM: ‘Želja mi je pokrenuti promjene koje su potrebne hrvatskom društvu’


Ratni zapovjednik Tigrova i umirovljeni general-bojnik, Jozo Milićević kandidat je Stranke rada i solidarnosti u II. izbornoj jedinici.

Ususret izborima u nedjelju, otkrio je za Jutarnji list kako se našao na listi Milana Bandića, što misli o Domovinskom pokretu Miroslava Škore, a što o Restart koaliciji.

Gospodine Milićević, drugi ste na listi Stranke rada i solidarnosti u II. izbornoj jedinici. Kako to da ste se odlučili kandidirati za Hrvatski sabor?

Gradonačelnik Grada Zagreba i predsjednik stranke Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti mi je ponudio mogućnost da se kao neovisni kandidat kandidiram na ovim parlamentarnim izborima i to u drugoj izbornoj jedinici gdje je on nositelj liste.

Isto tako je bilo i prilikom izbora za EU Parlament prošle godine kada sam se uz mnoga poznata imena našao na listi. Bila mi je čast što sam dobio priliku biti nominiran s tako prestižnim imenima.

Obzirom sam završio sa svojom profesionalnom vojnom karijerom držim kako svoja znanja i iskustvo mogu korisno iskoristiti i u drugim područjima.

Glavni motiv nije kandidatura i ulazak u Hrvatski sabor, nego želja za pokretanjem promjena koje su potrebne hrvatskom društvu.

Za II. izbornu jedinicu kažu da odlučuje o pobjedniku izbora. Ima li vaša stranka šanse uzeti jedan ili više mandata u toj jedinici? Što će presuditi u vašu korist?

Obično se to tako postavlja da je II. izborna jedinica glavni pokazatelj. Moramo znati da su presudni naši građani koji će izići na izbore u svim izbornim jedinicama. Svaka izborna jedinica ima isti broj mandata a programi stranaka će biti ono što će građani prepoznati i nagraditi.

U svim izbornim jedinicama u kojima Stranka rada i solidarnosti izlazi sa listom svojih kandidata nudimo one vrijednosti i standarde koje Grad Zagreb živi svakodnevno, nudimo ono što postoji i što želimo prenijeti na cijelu državu.

Nadamo se i uvjereni smo da će građani to prepoznati i u svakoj izbornoj jedinici dati povjerenje našoj listi u koliko žele istinske promjene.

 

Ono što će biti presudno i što će građani zasigurno prepoznati je naš program. Naš je cilj žurno donijeti Zakon o obnovi Grada Zagreba, osigurati besplatne udžbenike i radne bilježnice za osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, svim umirovljenicima u Lijepoj našoj osigurati dodatak od 400 kn na najniže mirovine te besplatan prijevoz za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3.200 kn, implementirati projekt roditelja odgajatelja u cijeloj Hrvatskoj kojim jednom od roditelja s troje i više djece jamčimo 6.250 kn plaće do petnaeste godine života najmlađeg djeteta, osigurati minimalnu plaću od 6.250 kn, pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju i oživljavanje hrvatskog sela uz zagarantirani otkup proizvoda od strane države, promijeniti izborni zakon i uvesti novi i moderni način glasovanja, promijeniti teritorijalni ustroj jedinica lokalne uprave te zadržati sva prava koja imaju hrvatski branitelji i uvesti nadstandard skrbi za sve kategorije stradalnika Domovinskog rata.

Ovo su programski sadržaji koje ćemo kao stranka nastojati realizirati za sve građane. Uz to ćemo se zalagati i za rješavanje problema koji su vezani isključivo uz pojedine izborne jedinice ili regije.

Predizborne ankete nisu blagonaklone prema Stranki rada i solidarnosti te pokazuju da neće prijeći ni izborni prag. Kako vi to komentirate, koliko mandata predviđate da će vaša stranka osvojiti?

Favoriziranje pojedinih pojava ili stranaka i svjesno i namjerno zanemarivanje ostalih pridonosi iskrivljenom oblikovanju javnog mišljenja. Možemo slobodno reći kako se mediji dosta često priklanjaju kojekakvim utjecajima i pritiscima i vrše medijski i orkestrirani linč pojedinaca ili pojava. Svima nam je poznato kako se ankete provode i kako se prezentiraju njihovi rezultati.

Mudro vodstvo će s jednakom važnošću i pažnjom razmotriti sve informacije bez obzira bile one pozitivne ili ne. Stranka rada i solidarnosti, kao i njen predsjednik, svjesni su negativne kampanje i čestog ignoriranja postignuća i rezultata koji su ostvareni u ovom gradu i u ovoj državi zaslugama upravo naše stranke i njenog predsjednika gospodina Milana Bandića.

Mi smo uvjereni da ćemo u Hrvatskom saboru imati stabilan klub koji će realizirati sve naše ciljeve.

U slučaju da uđete u Sabor, planirate li podržati HDZ ili Restart koaliciju? Koga vidite kao pobjednika?

Velika pogreška naših stranaka, platformi i pokreta jest u tome što deklarativno zagovaraju borbu za opće dobro, a u stvarnosti se sve svede na osobnu razinu ili, što je još gore, na ideološke podjele.

Mi na izbore izlazimo s našim programom koji u sljedećem četverogodišnjem razdoblju želimo i trebamo realizirati kako bi ostali dosljedni i vjerodostojni. S kim ćemo to napraviti? Sa svakom političkom opcijom koja želi promjene i s kojom možemo ostvariti naš program. Ne izlazimo na izbore kako bi nekoga prozivali, kako bi se unaprijed ogradili od suradnje s bilo kojom političkom opcijom i spremni smo na kompromise u interesu općeg dobra.

Pitam se gdje je moralna odgovornost onih političara kojima su građani dali svoje povjerenje, a oni će zbog osobnih ili još gore ideoloških razloga radije čekati još četiri godine, nego pokušati u tom vremenu realizirati one ciljeve koje su im obećali. Pobjednik će biti onaj tko bude spreman napraviti veliki kompromis.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Koji je vaš pogled na Miroslava Škoru i Domovinski pokret? Što mislite hoće li podržati HDZ ?

Svaki politički pokret ili platformu nose jaki i prepoznatljivi pojedinci koji su se okupili da bi realizirali određene trenutne goruće političke ciljeve. Ulaskom u političku arenu sve zasluge i moć iz „prijašnjeg života“ prolaze kroz drugačiji sustav vrednovanja sve dok se ti jaki pojedinci i politički ne afirmiraju. Svaki neuspjeh u ostvarenju političkih ciljeva dovodi do dodatnog rasklimavanja jer svaki pojedinac to doživljava kao osobni poraz i gubitak prijašnjeg statusa što dovodi do krize i vrlo često osipanja i napuštanja.

Svaki politički pokret ili platforma ukoliko nema takvu snagu da sama odlučuje o formiranju vlade, a želi realizirati svoje ciljeve, tj. provesti u djelo volju svojih birača, ne smije biti isključiva i unaprijed se izjašnjavati s kim neće uspostaviti suradnju, nego mora tražiti sugovornike s kojima može postići svoj cilj i učvrstiti se na političkoj sceni. Tu imamo jedan veliki problem što vrlo često jaki i moćni pojedinci koji uđu u politiku nemaju strpljenja čekati.

Kao ratni zapovjednik Tigrova i umirovljeni general-bojnik, kako komentirate to da se Škoro toliko poziva na domoljublje i Domovinski rat?

Svatko onaj tko je izabrao RH za svoju domovinu ili ima njeno državljanstvo ne bi trebao isticati domoljublje, nego ga živjeti uvijek i svugdje. Domoljublje je izraz zahvalnosti i osobnog poštivanja prema svima onima koji su kroz povijest na bilo koji način dali doprinos stvaranju i napretku svoje zemlje. Mi dosta često u nedostatku pronalaska pravih rješenja za probleme s kojima se susrećemo, a poglavito u vrijeme političkih kampanji, počnemo razvlačiti domoljublje i mjeriti tko je veći domoljub ili Hrvat.

Uz to obavezno se povede i priča o Domovinskom ratu i tome gdje je tko bio i s kim. I to su uglavnom slobodne paušalne ocjene i prosudbe s kojima se tjera nekoga da dokazuje da to nije tako.

Još neprimjerenije i gore od ovoga je kada čujemo pojedince koji nerijetko obnašajući visoke državničke dužnosti blate zemlju u kojoj žive ili ignoriraju Domovinski rat, trpajući i uspoređujući uspješnu borbu za samostalnost države s povijesnim tvorevinama koje je osudio cijeli svijet.

Ako uđete u Sabor, koje su neke glavne teme za koje ćete se zalagati? Jedna od njih će zasigurno biti i obnova Zagreba nakon potresa. Što mislite, je li trenutna Vlada napravila dovoljno po tom pitanju ili su trebali učiniti više? Je li zakon o obnovi trebao biti donesen prije izbora?

Stranka rada i solidarnosti je jasno rekla što nudi građanima Lijepe naše. To je naš program i mi ćemo ga realizirati. Ogorčeni smo zbog raspuštanja Sabora bez donošenja Zakona o obnovi Grada Zagreba. I uvjeren sam da Zagrepčani to neće zaboraviti. Jedina pomoć koju su primili bila je organizirana od strane Grada Zagreba: podjela građevinskog materijala za više od 4.000 obitelji, svakodnevno čišćenje grada od strane komunalnih službi, angažman zagrebačkih vatrogasaca na rušenju dimnjaka, stambeno zbrinjavanje dijela građana koju su ujedno i socijalno najugroženiji. Time ne želim umanjiti vrijednost volonterskog rada naših statičara, pripadnika civilne zaštite, Crvenog križa, Bad Blue Boysa i drugih, već ističem da smo im na njihovom angažmanu jako zahvalni.

Upravo zato je nevjerojatno da se država oglušila na prijedloge Grada Zagreba, a dolazi jesen i naši sugrađani trebaju kvalitetno rješenje i konkretnu pomoć. Ujedno je i pitanje kako će se razvijati situacija s virusom COVID-19. Konkretna je pomoć i novi prijedlog gradonačelnika Bandića Gradskoj skupštini Grada Zagreba u obliku zaključka kojim se osigurava dodjela novčane pomoći vlasnicima nekretnina oštećenih u potresu za kupnju materijala i izvođenje građevinskih radova u visini do 50.000,00 kn ili za korištenje prava na subvenciju kamata na kredite u iznosu od 2% fiksno godišnje na razdoblje od 10 godina. Takve aktivnosti očekujemo i od države.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

O vama su se zadnji puta raspisali mediji kada ste prosincu 2018. godine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržali proračun gradonačelnika Milana Bandića, iako ste bili do tada član oporbe. Zašto ste odlučili podržati proračun tada, odnosno zašto ste kasnije odlučili prijeći u redove Stranke rada i solidarnosti?

Pisali su neki mediji o meni i ranije, doduše pretežno negativno, u kontekstu nekih afera s kojima nisam imao neke velike veze, osim što sam profesionalno radio svoj posao. Mogli su pisati i objektivno, nitko im nije branio. Imali su sve argumente i znali su što je istina.

Ranije sam rekao kako bi svaki političar morao voditi računa što je obećao u svome programu i za što su mu građani dali svoj glas te kako će to i realizirati. Moja potpora proračunu grada Zagreba bila je motivirana upravo zbog projekata koji su se ili koji će se realizirati do kraja mandata ovog saziva Gradske skupštine.

Grad Zagreb zaslužuje velike kapitalne projekte koji mijenjaju vizuru grada i svrstavaju ga u red svjetskih metropola: Rotor, žičara Sljeme, spomenik Domovini, pokretanje projekta realizacije izgradnje Nacionalne dječje bolnice i Nacionalne sveučilišne bolnice, nadogradnja treće faze pročišćača otpadnih voda, obnova i izgradnja škola i vrtića, energetska obnova oko 40-ak objekata javne namjene, nadogradnja dnevne bolnice Sv Duh sa podzemnom garažom, nabavka autobusa za javni gradski prijevoz, povlačenje sredstava iz fondova EU-a i mnogi drugi projekti.

Glavni motiv za potporu proračunu grada Zagreba je bio i ostati će potpora projektima tj, izgradnji grada na dobrobit svih naših sugrađana.

Facebook Comments