“Dječji Kranjčić” dobiva svoje jedanaesto izdanje. Bit će održan u subotu 30. ovoga mjeseca u 10 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima. Riječ je o jedinom nacionalnom natječaju za dječje duhovno stvaralaštvo protkano kršćanskim vrednotama u Republici u Hrvatskoj. Puni mu je naziv Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”.

U zajedništvu ga od prvoga dana organiziraju Osnovna škola Ljudevita Modeca kao nositelj i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” kao suorganizator. Ravnatelj Škole dr. sc. Tomislav Bogdanović rado je predstavio značenje ovakvoga programa za školu, Križevce, ali i za cjelokupan hrvatski obrazovni sustav.

Ravnatelju, “Dječji Kranjčić” jest veliki izvannastavni projekt, slobodno možemo reći križevački brend, poznat u svim osnovnim školama diljem domovine. Što je sadržaj toga natječaja i zašto je odaziv sudionika iz cijele Hrvatske iz godine u godinu tako dobar?

“Dječji Kranjčić” natječaj je za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Natječaj se provodi od sredine listopada do sredine prosinca. Projekt obuhvaća vrednovanje pristiglih radova, pripremu zbornika te završnu svečanost, tj. susret, koji se održava svake godine krajem travnja. Na susretu se otvara izložba likovnih radova, javno izvode najbolji književni radovi, predstavlja zbornik te nagrađuju autori najboljih ostvarenja.

bogdanovic tomislav

Smatram da je “Dječji Kranjčić” dobro prihvaćen iz nekoliko razloga. Projekt je dobro osmišljen i pripremljen. Obuhvaća ishode zadane kurikulumom te ga zato učitelji rado provode. Jedini je natječaj za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo. Tiskani zbornik radova velikom je broju učenika prva mogućnost da objave svoj rad. Posljedica navedenog je da “Dječji Kranjčić” već godinama ima veliki odaziv i svoju publiku.

Osnovna škola Ljudevita Modeca velika je škola, s puno učenika i zaposlenika, ima i područnih objekata, izgrađena je sportska dvorana, stara se zgrada stalno obnavlja. Unatoč tome, Vaš kolektiv neprestano niže uspjehe i u školskom sustavu, a i raznim izvannastavnim programima daje izniman doprinos društvenom životu u gradu. Kako uspijevate, što je formula uspjeha?

Ne znam formulu uspjeha. Mislim da ona ustvari i ne postoji. Znam samo da za svaki uspjeh treba odricanja, volje i puno rada. Odricanje, volju i puno rada vidim kod učenika i djelatnika Škole. Kada učenici vide da se učitelji trude, kada učitelji vide da postoji veliki broj zainteresiranih i sposobnih učenika, koji su željni znanja i usvajanja novih vještina, to dovodi do sinergije koja jednostavno mora dati pozitivne rezultate.

Teško je danas izmisliti nešto novo, nešto što je originalan proizvod u obrazovnom sustavu. “Dječji Kranjčić” je uspio. Mnogi kažu da je bolji od državnoga “Lidrana”. Ponosite li se time kao ravnatelj i jesu li Križevčani svjesni da naši “Modeci” drže jedini nacionalni natječaj za dječje duhovno stvaralaštvo u Hrvatskoj na koji dolaze brojni učenici sa svojim radovima i njihovi mentori iz desetaka i desetaka škola iz svih hrvatskih krajeva?

Ne bih išao tako daleko i „Dječji Kranjčić“ uspoređivao s „Lidranom“ ili bilo kojim drugim književnim ili likovnim susretom. To neka uspoređuju i ocjenjuju drugi. Nama je važno da damo sve od sebe te da našim gostima iz drugih škola priredimo dobrodošlicu i ugođaj po kojima su susret i Križevčani nadaleko poznati. Jesam li kao ravnatelj ponosan na projekt? Naravno da jesam, kao što sam ponosan i na svaki projekt, natjecanje i ostvarenja učenika i djelatnika Modeca, ali i ostalih škola, udruga i naših sugrađana. Isto tako smatram da su Križevčani ponosni i svjesni brenda „Dječjeg Kranjčića“.

Tko Vam pomaže u realizaciji projekta? Vidimo među pokroviteljima i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci, mnoge izdavačke kuće, ali i roditelje učenika Vaše škole?

Najvažnije karike u realizaciji projekta su učiteljice, učitelji i ostali djelatnici Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci. U samoj realizaciju natječaja i susreta sudjeluje veći broj djelatnika koji svaki na svoj način doprinose kako bi ovaj projekt bio realiziran na najbolji mogući način. Veliku pomoć i podršku imamo od učenika i njihovih roditelja koji nam pomažu prema potrebi i mogućnostima.

bogdanovic tomislav3

Ipak, kao nosioce projekta istaknuo bih učiteljice hrvatskog jezika i vjeronauka koje su projekt osmislile i uspješno ga vode već jedanaestu godinu. Naravno, Škola bez pokroviteljstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, matične Agencije za odgoj i obrazovanje te podrške Koprivničko-križevačke županije i našeg osnivača Grada Križevaca ne bi smjela niti mogla provesti cijeli projekt. Svima njima se ovim putem zahvaljujem na podršci i pokroviteljstvu. Također, velike zahvale idu partneru projekta Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačkim župama i svim ostalim sponzorima.

Kako će izgledati završna svečanost 11. “Dječjeg Kranjčića” u Križevcima i tko je sve dobrodošao u veliku dvoranu Hrvatskoga doma u subotu 30. travnja u 10.00 sati?

Kao što ste već i sami naveli završna svečanost 11. „Dječjeg Kranjčića“ započet će u subotu 30. travnja u 10 sati u velikoj dvorani Hrvatskog doma dodjelom nagrada najuspjelijim književnim i likovnim radovima. U programu je predviđeno, uz dodjelu nagrada, i javna izvedba najuspjelijih književnih radova pristiglih na natječaj, otvorenje izložbe najuspjelijih likovnih radova „Pravda će Tvoja zasjati kao svjetlost“ te predstavljanje zbornika odabranih radova „Potraga za pravednošću“.

kranjcic djecji

Nakon programa u Hrvatskom domu susret će se nastaviti u prostorijama Osnovne škole Ljudevita Modeca i grkokatoličkoj katedrali. U prostorijama Škole održat će se dvije radionice vezane za kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu. Radionice za mentore moderirat će doc.dr.sc. Martina Kolar Billege s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, a za učenike učiteljice Lucija Martinčić i Jelena Kuzijev.

Susret će završiti obilaskom grkokatoličke katedrale Presvete Trojice. Na završnu svečanost pozivam sve zainteresirane te da skupa uživamo u programu.

Želimo Vam puno uspjeha u organizaciji i daljnjem rastu “Dječjega Kranjčića” o kojem se može doznati i na web stranici www.djecji.kranjcic.hr.