U povodu nadolazeće Nove godine nakon osvojenog još jednog mandata razgovarali smo s HDZ-ovim načelnikom brzorastuće Općine Kloštar Podravski, Sinišom Pavlovićem. Pavlović je za Prigorski.hr otkrio što se sve radilo i realiziralo u 2021. godini te koji su mu planovi u narednim godinama.

Za početak koje biste projekte istakli u 2021. godini, na što ste najviše ponosni?

I ova godina počela je s velikim planovima. Početkom godine u tijeku su bili završni radovi na projektu Reciklažno dvorište u Općini Kloštar Podravski, gdje je cilj bio izgraditi funkcionalno reciklažno dvorište u sustavu gospodarenja komunalnim otpadom, što čini jednu od važnih sastavnica u sustavu gospodarenja otpadom. Reciklažno dvorište je posebno opremljen prostor za odvojeno sakupljanje otpada iz kućanstava u kojem će mještani Općine Kloštar Podravski uskoro moći odložiti papir, katron, streč foliju, plastičnu i staklenu ambalažu, te sve vrste elektroničkog otpada. U veljači reciklažno dvorište je dobilo i uporabnu dozvolu, dok smo u ožujku saznali da je projekt dobio 4.500.000,00 kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

reciklažno

Isto tako u veljači smo dobili informaciju kako su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastrukture i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje potpisali ugovor o dodjeli bespovratnog novca za osiguranje i modernizaciju 94 hrvatska željezničko-cestovna prijelaza. Na popisu u Koprivničko-križevačkoj županiji, između ostalih, nalaze se željezničko-cestovni prijelazi ‘Kloštar Podravski’ i ‘Kloštar P.2’, gdje se u narednom razdoblju očekuje puštanje u rad uređaja osiguranja za spomenute prijelaze. Na taj način će se povećati sigurnost sudionika prometa, kako vozača osobnih automobila, poljoprivredne mehanizacije tako i biciklista, koji su uglavnom učenici osnovne škole, a s dolaskom toplijeg vremena često prometuju na putu od kuće do škole.

Iako nije kapitalni projekt, no to ne znači manje bitan, Općini Kloštar Podravski odobren je projekt pod nazivom „Uređenje fitness parka s parkiralištem“. Odobreno su sredstva u iznosu od 200.000,00 kuna koja će biti utrošena uređenje fitness parka u sklopu kojeg će se nalaziti sportski teren za više sportova, staza za trčanje, fitness zona za djecu, odrasle i osobe s teškoćama u kretanju, parkiralište i sanitarni čvor.

sportska dvorana radovi

Tu bih još spomenuo kako smo preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili sredstva u visini 139.603,13 kuna. Ovim projektom ulaže se u izgradnju i opremanje sportskog igrališta u naselju Prugovac koje će se koristiti za više kolektivnih sportova – rukomet, mali nogomet, košarka, tenis i odbojka s ciljem poticanja sportskih aktivnosti, boravka na otvorenom, aktivnijeg društvenog života te oplemenjivanja ruralnog područja.

I za kraj tu je i početak izgradnje školsko-sportske dvorane. Općina Kloštar Podravski, kao domaćin, u prostorijama Osnovne škole Kloštar Podravski upriličila je potpisivanje Ugovora o javnoj nabavi radova na izgradnji školsko-sportske dvorane. Vrijednost projekta procjenjuje se na 12 milijuna kuna.

škola

Koji biste projekt izdvojili kao vaš kapitalni, a koji ste uspjeli pokrenuti u ovoj godini?

To je zasigurno realizacija povijesnog projekta za Kloštar Podravski, vrijednog čak 122,5 milijuna kuna, a to je izgradnja vodnokomunalne infrastrukture, koja ima za cilj unapređenje sustava javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Općine Kloštar Podravski, a stanovnici koji su trenutno priključeni na postojeći sustav javne odvodnje i javne vodoopskrbe će nakon provedbe projekta imati mogućnost besplatnog priključka na novi sustav javne odvodnje i novi sustav vodoopskrbe.

Vode

Provedbom ovog projekta na području naše općine izgradit će se u svim naseljima vodoopskrbni cjevovod ukupne dužine 23.640 metara i fekalna kanalizacija ukupne dužine 31.872 metra te omogućiti 1481 priključak na javnu vodoopskrbu i 1563 priključka na javnu odvodnju.

Potpisan je ugovor za izvođenja radova u naseljima Kloštar Podravski, Budančevica, Kozarevac i Prugovac za sustav odvodnje koji obuhvaća izgradnju gravitacijskih kanala, izgradnju tlačnih cjevovoda, izgradnju crpnih stanica i izvođenje pripreme za kućne priključke na kanalizacijsku mrežu.

Koje projekte planirate ili su u fazi realizacije do kraja vašeg mandata?

Krajem godine smo prijavili projektni prijedlog za izgradnju gospodarske građevine poslovne namjene „Tržnica Kloštar Podravski“ (s integriranom sunčanom elektranom) u sklopu koje će biti osigurano 38 poslovnih prostora od toga 8 zatvorenih prodajnih prostora i 30 prodajnih stolova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.999.916,23 kune.

tržnica

Isto tako valja naglasiti kako će se intenzivno ulagati u izgradnju nove prometne infrastrukture. Do sada smo održali radni sastanak po tom pitanju s nadležnim osobama. Tematika je bila usmjerena na realizaciju projekata usporavanja prometa na županijskim cestama koje povezuju Budančevicu i Prugovac te Kloštar Podravski i Kozarevac. Za naselje Prugovac predviđeno je postavljanje usporivača prometa u samom centru naselja, kod sportskih terena NK Prugovac, dok je u Kozarevcu lokacija sužena na dio ceste koja je u blizini novog rotora koji će uskoro biti u gradnji. Nakon ishođenja potrebne dokumentacije koja obuhvaća izradu Glavnog projekta i Građevinsku dozvolu, krenut će se u realizaciju istih. Predviđen završetak radova očekuje se do kraja ove kalendarske godine.

rotor

Isto tako, sljedeće godine se od strane HŽ INFRASTRUKTURE d.o.o. očekuje planirano uređenje cestovno-pružnih prijelaza na relacijama Kloštar Podravski-Kozarevac i Kloštar Podravski – Dinjevac, gdje je projektom utvrđeno postavljanje polubranika sa svjetlosnim uređajima.

Naposljetku, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH donijelo je Odluku o sufinanciranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Ministarstvo hrvatskih branitelja RH sufinancira spomenuti projekt u iznosu od 92.000,00 kuna, dok se ukupna vrijednost projekta procjenjuje na 184.925,00 kuna.

Za kraj, s obzirom na izazovnu godinu što biste poručili vašim mještanima?

U blagdanskom ozračju želim da naši mještani paze jedni na druge, u ljubavi i slozi dočekaju i provedu blagdane te naravno da budu odgovorni i ostanu zdravi. A prije svega želim svima blagoslovljen Božić i zdravu 2022. godinu.