[INTERVJU] Mladen Mađer: “Zalagat ću se za jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i državno sufinanciranje dječjih boravka djece u dječjim vrtićima”

3. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui [INTERVJU] Mladen Mađer: “Zalagat ću se za jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i državno sufinanciranje dječjih boravka djece u dječjim vrtićima”


Razgovarao: M. Mirković

Povodom današnjeg posjeta zagrebačkog gradonačelnika i nositelja liste Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića Koprivničko-križevačkoj županiji, razgovarali s podravskim saborskim zastupnikom Mladenom Mađerom.

Mađer inače rodom iz Novigrada Podravskog dugo godina bio je načelnik u toj općini, a zbog neslaganja
s aktualnim čelnikom HSS-a Krešom Beljakom prešao je u Bandićevu stranku.

U razgovoru s nama otkrio je što je njegova stranka do sada napravila za Podravinu i Prigorje i koji se projekti planiraju za ovaj kraj ukoliko osvoje više od jednog mandata u drugoj izbornoj jedinici.

Zašto ste izašli iz HSS-a i prešli Milanu Bandiću i kako danas komentirate situaciju u HSS-u, posebice u Koprivničko-križevačkoj županiji?

Moj prelazak iz HSS-a u Bandić Milan 365 – Stranku rada i solidarnosti bio je popraćen nizom podmetanja, omalovažavanja i opstrukcija. Usprkos tome, nastavio sam i dalje raditi po svojoj savjesti, boriti se za Podravinu i Prigorje.

Razlog mog odlaska iz HSS-a bio je neslaganje s promjenom politike predsjednika stranke i stavovima pojedinaca u Županijskoj organizaciji HSS-a. U takvim uvjetima nisam više mogao funkcionirati kao predsjednik Županijske organizacije HSS-a.

I ovih dana vidimo masovno istupanje ne pojedinaca, nego cijelih općinskih organizacija iz županijskog HSS-a. Istupaju ljudi koji su bili birani više puta i to direktno od svojih mještana zbog nezadovoljstva i zbog centralističkog vođenja stranke iz Zagreba. Tužno je da upravo u županijskom HSS-u ostaju oni koji su bili najžešći protivnici prilikom izbora Beljaka, a sada vidljivo je da su sad zbog svojih interesa promijenili mišljenje.

Smatram da cjelokupna situacija u HSS-u nije dobra, no to nije više moja stvar i tužno je da se ovo događa jednoj od najstarijih političkih stranaka u Hrvatskoj. Ne želim više komentirati stanje i o bivšim
kolegama iz HSS-a, nego im želim svu sreću u daljnjem radu.

Što ste konkretno do sada napravili kao saborski zastupnik za ovaj kraj, posebice za Podravinu i Prigorje?

Dakle, što smo učinili, odnosno koje rezultate smatram bitnim za Republiku Hrvatsku, Podravinu i Prigorje, to su prije svega besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce – na inicijativu Kluba Stranke rada i solidarnosti hrvatska je Vlada Saboru uputila prijedlog zakona koji je izglasan, tako da će svi osnovnoškolci u školskoj godini 2020/21. dobiti besplatne udžbenike.

Povećanje rudne rente za eksploataciju mineralnih sirovina (nafte i plina). Kao što vjerojatno znate, za eksploataciju nafte i plina, INA d. d. plaća naknadu, tzv. rudnu rentu općinama u kojima ima naftne i plinske bušotine.

Od ukupnog iznosa rente 50% je bio prihod države, 30% lokalne samouprave (općine i gradovi) i 20% regionalne samouprave (županije). S obzirom na to da se bušotine nalaze na teritorijima općina i gradova, smatrali smo da bi im trebao pripasti i najveći dio rudne rente.

Inicijativa Kluba zastupnika BM 365 bila je promjena uredbe Vlade RH u smislu da 60% sredstava dobiju jedinice lokalne samouprave (općine, gradovi), 20% regionalne samouprave (županije) i 20% država. Moja inicijativa je djelomično prihvaćena, tako da je trenutni omjer raspodjele rudne rente 40%
država, 40% općine i gradovi, 20% županije.

Ne smijemo ni zaboraviti pomoć udrugama s područja Koprivničko-križevačke županije. Od niza aktivnosti vezanih uz pomoć udrugama s područja naše županije u kojima sam sudjelovao, spomenuo bih 3 najvažnije: realizacija projekta Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ pod nazivom „Jačanje socijalne uključenosti putem pružanja socijalnih usluga u Koprivničko-križevačkoj županiji“ vrijednosti
210.000 kuna.

Cilj projekta je bio nabava specijalnog vozila namijenjenog za prijevoz građana s invaliditetom. Realizacija projekta Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ pod nazivom Društveno poduzeće Koprivita kao izazov za moderno vrijeme vrijednosti 13,5 milijuna kuna.

Na poziv za pomoć kod realizacije projekta, koji mi je uputila predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ gospođa Marija Mraz, uključio sam se u realizaciju projekta. Procedura odobrenja projekta je uspješno provedena i u tijeku je potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava u iznosu od 13,5 milijuna kuna.

Cilj projekta je uređenje kuhinje bivše vojarne u Kampusu. Kuhinja će biti namijenjena proizvodnji tjestenine s koprivom i zapošljavat će osobe s invaliditetom.

Isto tako već dulje vrijeme postoji potreba za nabavom vatrogasnog vozila za DVD Novigrad Podravski koji djeluje više od 140 godina. S problematikom sam bio upoznat još za vrijeme kada sam obavljao dužnost načelnika Općine Novigrad Podravski.

Kad su mi se predstavnici DVD-a Novigrad Podravski obratili za pomoć kao saborskom zastupniku u rješavanju ovog problema, aktivno sam se uključio u realizaciju nabave novog vatrogasnog vozila za DVD Novigrad Podravski.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Vladom Republike Hrvatske, uspješno je realizirana nabava novog vatrogasnog vozila u vrijednosti oko milijun kuna. Vozilo je smješteno u garažama DVD-a Novigrad Podravski, a želja mi je da ima što manje intervencija vezanih uz gašenje požara.

Što planirate napraviti u idućem mandatu ukoliko uđete u Sabor?

Stranka BM 365, kao i sve ostale stranke koje sudjeluju na izborima, napravila je svoj plan i strategiju za budućnost Hrvatske. Ključno je pitanje kako postići i ostvariti planove i obećanja. Ukoliko ću ponovno biti izabran u Hrvatski sabor, zalagat ću se za sudjelovanje države u sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima.

Država trenutno ne sudjeluje u financiranju korisnika dječjih vrtića, sve troškove snose općine i roditelji. Ako je cilj povećanje nataliteta u Hrvatskoj, zalažem se za sudjelovanje države u financiranju troškova boravka djece u dječjim vrtićima, besplatne udžbenike za sve srednjoškolce i jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vraćanje osmijeha na lica poljoprivrednika.

Kako bi to postigao zalagat ću se za izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu (prodaja državne zemlje OPG-ima), zatim poticati ugovaranje proizvodnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda što znači izgradnja otkupnih i distributivnih centara sukladno regionalnim zahtjevima poljoprivredne proizvodnje, zaštita domaćeg proizvoda (veća kontrola uvezenih proizvoda i smanjenje uvoza nekvalitetnih proizvoda) te obveza kupnje domaćih proizvoda za sve korisnike državnog proračuna i promjena modela državnih potpora u poljoprivrednoj proizvodnji.

Za kraj tu je i osiguranje minimalne poljoprivredne mirovine koja ne smije biti manja od iznosa socijalne pomoći.

Kako vidite danas HDZ i SDP i koji vam je prihvatljiviji partner?

Prvenstveno ćemo podržati one koji prihvaćaju naš program, a samu odluku o tom će donijeti Predsjedništvo Stranke.

Koliko očekujete mandata u drugoj izbornoj jedinici?

Po zadnjim anketama imamo siguran jedan mandat, a ostalo ćemo vidjeti poslije izbora.

Za kraj želite li nešto poručiti biračima?

Poštovane Podravke i Podravci, poštovane Prigorke i Prigorci, izađite 5. srpnja na izbore i na listi broj 6 zaokruživanjem broja 3 dajete svoj glas Mladenu Mađeru, čovjeku koji je rođen i živi u Podravini.

Facebook Comments