[INTERVJU] Mato Devčić: ‘Briga za mlade i omogućavanje adekvatnih radnih mjesta biti će jedna od osnovnih mojih zadaća’

10. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Intervjui [INTERVJU] Mato Devčić: ‘Briga za mlade i omogućavanje adekvatnih radnih mjesta biti će jedna od osnovnih mojih zadaća’

Promo


U povodu lokalnih izbora razgovarali smo s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Grada Križevaca Matom Devčićem. Ovaj uspješni doktor i ravnatelj Opće bolnice Koprivnice otvoreno je progovorio o svojoj viziji grada, što ga je motiviralo da se kandidira na ovim izborima i koji su to projekti s kojima misli pokrenuti Križevce ukoliko pobijedi.

Gospodine Devčić kao uspješni ravnatelj koprivničke Opće bolnice zašto ste se odlučili kandidirati za gradonačelnika Grada Križevaca?

Kao ravnatelj koprivničke Opće bolnice svoju karijeru i poziv usmjerio sam na pomaganje pacijentima. Ravnateljska pozicija je izrazito zahtjevna i nužno je kvalitetno i odgovorno vodstvo kako bi bolnički sustav funkcionirao. S te strane sam izrazito ponosan na svoju karijeru, ali još više na liječnike, medicinske sestre i sve druge zaposlenike koji su odradili lavovski posao u ovim izrazito teškim vremenima. Vodeći se istim načelima koje primjenjujem u svome medicinskom pozivu, odlučio sam se kandidirati za gradonačelnika Križevca jer želim boljitak za sve naše građane i vjerujem da možemo i moramo bolje. Odlično poznajem svoj grad i svoje sugrađane, svjestan sam problema s kojima se nosimo i vjerujem da sa svojim timom mogu donijeti neophodne promjene. Križevcima je potreban zaokret, prvenstveno kroz odgovorno vodstvo koje može osmisliti i realizirati razvojne projekte za kojima naš grad jednostavno vapi.

zdilar devcic4

Koja je vaša vizija Križevaca ako pobijedite na ovim izborima te koje promjene bi vi donijeli?

Kada sam razmišljao o svojoj političkoj aktivaciji, imao sam na umu samo jedno pitanje – što možemo danas napraviti za Križevce, a da nam bude bolje već u bliskoj budućnosti? Upravo iz te ideje je i nastao slogan kampanje „Danas za Križevce sutra“, koji najbolje opisuje moj program. Najvažnije promjene temelje se na uvođenju strukturnih promjena kada govorimo o pristupu svim ključnim područjima za stanovnike Križevca, poput poboljšanja infrastrukture, provođenja niza demografskih mjera i mjera za mlade, implementacije programa vezanih uz ekologiju i okoliš, podrške poljoprivrednicima… Krajnji cilj jest transformirati Križevce u grad po mjeri obitelji i mjesto koje pruža mogućnost za razvoj i napredak. To dosadašnja politika nije učinila.

Što bi konkretno napravili da smanjite stopu nezaposlenosti i da mladi ostanu u gradu?

Upravo je briga za mlade i omogućavanje adekvatnih radnih mjesta jedna od osnovnih gradonačelničkih zadaća i tome pitanju namjeravam pristupiti vrlo odgovorno i ozbiljno. Jedan od prvih poteza bit će ukidanje komunalnog doprinosa prilikom gradnje prve nekretnine za mlade bračne parove. Istovremeno, planiramo uvesti i oslobođenje od naknade za priključke na vodu, struju i plin kod kupnje prve nekretnine. Također, planiramo provedbu mjere besplatnog vrtića za treće dijete u obitelji, ali i subvencioniranje 50 posto iznosa članarine za glazbenu školu, školu stranih jezika ili sport. Križevci moraju postati gradom po mjeri svake obitelji, zato bismo odmah krenuli u proces pripreme stambene zone za mlade obitelji koja će uključivati i gradnju nove osnovne škole i novog vrtića. Svjesni smo da je kupovina nekretnine i stvaranje doma prvi korak za obitelji, zato bismo uz određene uvjete uveli i sufinanciranje kupnje nekretnine do 20 posto vrijednosti ili u iznosu od 50 000 kuna. Pojednostavljeno rečeno, mi mladim ljudima želimo omogućiti kvalitetan početak i dobar temelj za stvaranje obitelji i ostanak u našem gradu. Kao budući gradonačelnik, moj imperativ je, ali i osobna odgovornost provesti konkretne mjere koje će poboljšati demografsku sliku našeg grada.

hdz devčić križevci (2)

Foto: Z. Balog/prigorski.hr

Koji su to kapitalni projekti i EU projekti koje planirate realizirati ukoliko dođete na čelo grada?

Jedan od najvažnijih projekata odnosi se na poboljšanje komunalne infrastrukture, što smatram da je jedna od temeljnih zadaća u mandatu gradonačelnika. To će se prvenstveno realizirati kroz punu angažiranost svih sastavnica administracije u Gradu na provedbi projekta aglomeracije u Križevcima, kao i povećanju dinamike suradnje i sukreiranje planova za održavanje cesta na području Križevaca s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste. Križevci moraju imati kvalitetnu prometnu povezanost sa svim dijelovima Hrvatske. S druge strane, naš grad treba značajnija ulaganja i reorganizaciju u komunalnom i gradskom sektoru. Strateškim ulaganjem u ljudske potencijale, ali i mehanizaciju određenih procesa znatno se može povećati učinkovitost i kvalitetnije upravljati gradskim resursima. Što se samih EU projekata tiče, moj tim će se posebno fokusirati na sve projekte vezane uz održivi urbani razvoj, očuvanje bioraznolikosti, poticanje održive industrije i razvoj novih zelenih tehnologija i materijala. Imamo dostupna značajna EU sredstva upravo za takve projekte, a koja su posve neiskorištena. Također, Križevci imaju ogroman potencijal biti jedan od nositelja koncepta pametnih gradova – imamo uspješne, inovativne mlade ljude koji mogu ponuditi inteligentna i inovativna rješenja koja će značajno poboljšati kvalitetu života svih stanovnika.

Što je po vama najveća mana dosadašnjeg vodstva Gradske uprave i aktualnog gradonačelnika Marija Rajna?

Kad sam odlučio ući u političke vode, donio sam i čvrstu odluku da se ni na koji način neću baviti političkim obračunima, a još manje ću se baviti svojim političkim protivnicima. Smatram da izostanak rezultata gospodina Rajna govori sam za sebe, uostalom to me i potaknulo na politički angažman. Križevcima je potreban lider s vizijom, upornošću, osoba koja može prepoznati priliku za razvoj i napredak. U svome mandatu kao gradonačelnik Križevaca, svi stanovnici će to moći prepoznati u meni.

zdilar devcic

Kako bi potaknuli poduzetništvo, poljoprivredu i turizam u Križevcima, imate li već neke konkretne planove?

Moj prvi potez vezan uz poljoprivredu u Križevcima bit će rješenje problematike poljoprivrednog zemljišta i hitno rješenje problema depopulacije ruralnog područja. Naime, hitno moramo primijeniti aktivnu politiku očuvanja ruralnog područja, uključujući promociju lokalnih proizvoda i osiguravanje subvencija za osnivanje zadruga i udruga proizvođača. Križevci imaju dugu povijest i tradiciju, koja je nažalost mnogima nepoznata. Naša kulturna baština, kao jednog od najstarijih kontinentalnih gradova, pruža veliki potencijal. S razlogom smo ponosni na svoj grad – vrijeme je da to pokažemo svima.

Kakav rezultat predviđate na izborima, mislite li da imate šanse za ulazak u drugi krug?

Predviđam i ulazak u drugi krug i pobjedu, jer vjerujem da će moji sugrađani prepoznati kvalitetu mog programa i tima koji će voditi ovaj grad.

I za kraj koja je vaša poruka biračima?

Lokalni izbori su prilika da direktno utječete na svoj standard, razvoj svoga grada i budućnost svoje djece. Ako želite napredak, ako želite sa mnom danas raditi za Križevce koji će sutra biti razvijeniji i primjer dobrog mjesta za život, pozivam vas da izađete na izbore i date mi svoj glas. Neću iznevjeriti to povjerenje.

Facebook Comments