U Svetom Ivanu Zelini razgovarali smo s Ivanom Banfić.

Što vas je najviše inspiriralo dok ste pisali Vaše pjesme? Odakle ste crpili inspiraciju?

To je bilo vrijeme prelaska iz Jugoslavije u Hrvatsku i svi smo željeli dovest glazbu tu na ove prostore. Pojavila se ta elektronska glazba. Meni se to jako svidjelo i to sam živjela i to sam prenijela u svoje pjesme. Tako je nastala i “Šumica” na Zrću, odnosno tada je to bio mali kafić. U mislima nam je bila zabava, kokteli, veselje, ljubav. Ta “Šumica” je popularna još uvijek. Da mi je netko rekao da će se slušati još danas ne bi mu vjerovala. Inspiraciju sam crpila iz svojih životnih faza. Kroz pjesme proživljavam i opisujem neke događaje iz svog života.

Kako je započela vaša glazbena karijera? Kako je sve to krenulo?

O tome bih mogla pričati 10 sati. Započela je u Jugoslaviji na zadnjem izboru za Euroviziju. Pjevala sam pjesmu “Daj povedi me”. Nina Badrić je back vokal u ekipi, imali smo plesače i među prvima smo imali i stajling. Nismo otišli tada na Eurosong, a mi smo bili drugi. Ja sam bila debitant. Tako je krenulo. Nakon toga sam napravila album. Taj prvi album “Vozi me polako” je izašao i onda je počeo nesretni rat i sve je otišlo u zaborav, no nisam odustala. Išla sam pjevat po ratištima za vojsku jer smo bili umjetnička brigada. Nakon toga je krenula suradnja kada sam počela s projektom I.B. Do sad sam napravila 12 albuma, a tu je i hrpa festivala i nagrada. U vrhuncu svoje karijere sam se odlučila povući jer sam željela postati majka i željela sam se okušati u nečem drugom. Imala sam školu pjevanja za djecu, bavila sam se poljoprivredom, probala sam svašta raditi, voljela sam nešto drugo probati. Kad si zvijezda samo to možeš raditi. Proputovala sam pola svijeta kroz glazbu, ali nikad nisam imala vremena ostati u gradu, prošetati se i vidjeti. Svoje vrhunce sam doživjela i sada živim puno mirnije. Dosta sam se povezala sa životinjama i biljkama, ali ponovno me publika vratila i moje pjesme su ponovno hitovi.

Koji su Vaši glazbeni uzori? Što sluša Ivana Banfić?

Trenutno slušam romsku glazbu, slušam svu romsku glazbu iz čitavog svijeta. Daje mi neku energiju. Dosta i dalje slušam elektroniku jer je to i dalje moja prva ljubav. Pratim što se događa. Od pjevača uzori su mi bili George Michael, od njega sam puno naučila u najranijim godinama. Od naših onaj prvi Parni Valjak i Zdravko Čolić. Kasnije sam dosta glazbe slušala. Kao dijete su me često vodili u operu. Volim svu glazbu. Danas je super što imamo internet i što je dostupna glazba iz cijelog svijeta.

Kako gledate na današnju glazbenu industriju i nove tehnologije?

Obožavam taj napredak i meni se to jako sviđa i totalno mi je zabavno. Nekako mislim da ne može umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka. Ima neki poseban prizvuk i čuješ da to nije to i mislim da se spojimo u taj svoj svemirski kanal da iz nas mogu izaći prekrasne pjesme. Ne može umjetna inteligencija opisati ovaj događaj kad smo zajedno i pričamo. To mogu ja opisati u pjesmi. To je ta razlika. Ali nam pomaže da se nešto puno brže može napraviti. Ali danas živimo u takvom vremenu da si svatko može sam birati što će.

Koji su Vaši ciljevi i ambicije u sljedećih nekoliko godina?

Što se tiče glazbene karijere voljela bih napraviti još nekoliko odličnih albuma i pjesama jer to je ono što je moj dar i doprinos čovječanstvu.