U utorak 26. siječnja 2016. godine održan je sastanak čelnika križevačkih oporbenih stranaka na kojem su sudjelovali, predsjednik gradskog SDP-a Ivan Majdak s članovima predsjedništva, te čelnici gradskog HNS-a Željko Berend, HSU-a Božidar Štubelj, Slavko Konfic i Slava Klasić, predsjednik županijskog A-HSS-a Marijan Vuković i predsjednik križevačkih Laburista Damir Špoljar.
Na sastanku se razgovaralo o pripremama za lokalne izbore koji će se održati 2017. godine, odnosno o programu koalicije s kojim će tražiti povjerenje građana na predstojećim izborima, a to je bio povod da razgovaramo s predsjednikom križevačkog SDP-a Ivanom Majdakom.

Predsjednik gradskog SDP-a Ivan Majdak napomenuo je kako ove stranke i bez formalnog koalicijskog sporazuma odlično surađuju na mnogim područjima koji su od interesa za građane Križevaca, a i u Gradskom vijeću djeluju zajedno.
Gradski vijećnici iz spomenutih stranaka pojačani s nezavisnim vijećnicima Rokom Bašićem i Željkom Picigom, žestoka su oporba vladajućem HSS-u i HDZ-u. Samo zahvaljujući zajedničkom nastupu svih oporbenih vijećnika, HSS i HDZ bili su spriječeni u prodaji gradskog poduzeća GRADKOM, kao i u donošenju niza odluka koje nisu bile u interesu građana Križevaca, uvodno je rekao Majdak.

Okupili ste na zajedničkom sastanku sve oporbene stranke koje djeluju u Gradskom vijeću, znači li to da s ostalima nemate namjeru surađivati?

Naravno da ne, mi smo otvoreni za suradnju sa svim strankama, pa i s nezavisnim listama koje će se pojaviti do izbora, posebno ukoliko nađemo zajedničke interese za rješavanje potreba građana Križevaca.

Ne bojite li se ideoloških prepreka s obzirom da okupljate široku koaliciju?

Moj cilj od kada sam došao na čelo križevačkog SDP-a je okupiti sve koji znaju, žele i mogu pomoći da Križevce učinimo što ljepšim i perspektivnijim za njegove građane. Koalicija za koju se zalažem nipošto nije ideološka već isključivo programska, zbog toga u njoj ima mjesta za sve koji žele bolje svome gradu.

Planirate li u koaliciju pozvati neke od stranaka vladajućih u gradu?

Ne, nećemo zvati HSS i HDZ ako ste na to mislili, a HSLS-a koliko znam u gradu više nema. S ljudima koji vode HSS i HDZ i koji su svojim višegodišnjim neradom uništili ili pokušali uništiti sve ono što je ovom gradu moglo omogućiti napredak i prosperitet jednostavno nije moguće surađivati.
Da su gradonačelnik i HSS htjeli suradnju i imali pošten, korektan i uljuđen odnos prema nama iz oporbe, mogli smo i do sada u ovih dvije godine svi zajedno učiniti puno više za naše građane. Umjesto toga gradonačelnik i njegovi zamjenici pozivaju na suradnju samo u slučajevima kada im zatreba podrška za neke njihove mutne igre, kao što je bio slučaj sa subvencijama za starije i nemoćne osobe.

Možete li nam ukratko predstaviti vaš izborni program?

Mogu vam reći da na programu ozbiljno radimo već preko godine dana, a finiširati ćemo ga do ljeta. Program će se za sada bazirati na tri osnovna područja, a to su poljoprivreda, poduzetništvo i obrt te turizam.
Što se tiče poljoprivrede, tu ćemo vrlo jasno pokazati i dosadašnjoj gradskoj vlasti ali i našim seljacima, kako se na vrlo jednostavan i učinkovit način lokalna zajednica može uključiti u rješavanje najvećih problema križevačkih sela i poljoprivrednika.
Poduzetništvo i obrt su trenutno naš najvažniji segment za koji imamo već razrađen niz mjera, kako za privlačenje poduzetnika da ulažu u Križevce, tako i za stvaranje uvjeta za otvaranje novih obrta.
Turizam u Križevcima više neće biti samo “Križevačko veliko spravišće” i nekoliko sporednih „fešti“ lokalnog karaktera, već će to postati način života ovog grada. Nažalost taj segment je nebrigom HSS-a i HDZ-a potpuno zapostavljen, obezvrijeđen i uništen.
Kao što i sami znate, mi kao oporba smo već uspostavili i određene inozemne kontakte, te ćemo i u toku ove godine nastaviti s pripremama kako bismo po preuzimanju vlasti u gradu odmah mogli početi s realizacijom našeg programa vezanog za turizam.

Križevački gradonačelnik Branko Hrg najavljuje otvaranje brze ceste za Dan grada, kako to komentirate?

Kada govorimo o brzoj cesti moram reći da sam posebno ponosan na Vladu Zorana Milanovića koje je omogućila da se ostvari dugogodišnji san mnogih Križevčana, a uvjeren sam da će ta cesta postati motor razvoja ovoga kraja.
Da je bilo po željama križevačkog gradonačelnika i peticiji čije su potpisivanje organizirali on i njegova stranka, Križevčani bi vjerojatno još godinama čekali na autoput koji bi za svaku vožnju prema Zagrebu još i dodatno plaćali. Umjesto toga mi ćemo se zahvaljujući bivšoj SDP-ovoj Vladi besplatno voziti kvalitetnom brzom cestom.
Sretan sam što će cesta uskoro biti puštena u promet, a hoće li se gradonačelnik Branko Hrg, koji za realizaciju projekta brze ceste nije napravio baš ništa osim stalnih opstrukcija, naslikavati kraj nekoga tko će presjecati vrpcudan prije ili poslije Dana grada, meni je potpuno nevažno.

Niste li malo prerano krenuli u pripreme za lokalne izbore?

Nismo, sada je pravo vrijeme kada s pripremama počinju oni koji misle ozbiljno. Mi više ne želimo ići k našim potencijalnim glasačima mjesec dana prije izbora samo po glasove. Ostavili smo si dovoljno vremena da ljude možemo upoznati s našim planovima, da čujemo njihove probleme i da imaju dovoljno vremena kako bi nas upoznali.
Pred nama je težak zadatak, HSS je za petnaest godina svoje vladavine ovim gradom Križevce pretvorio u „spavaonicu“, a željeznički kolodvor u najveću križevačku tvornicu. Naš je zadatak da za četiri godine mandata na čelu grada Križevce pretvorimo u „radionicu“, u kojoj će Križevčani moći raditi, ali i zaraditi za život svoje obitelji.

Podravski list je najavio Vašu kandidaturu za gradonačelnika na izborima 2017. godine?

Nije tajna da me je Gradski odbor SDP-a još u studenom prošle godine jednoglasnom odlukom kandidirao za funkciju gradonačelnika. Jedan od mojih uvjeta za prihvaćanje kandidature je bio i taj, da se s njom slože te da me podrže i ostale stranke buduće koalicije.

Mi o tome nismo konkretno razgovarali na prošlom sastanku, tako da je još rano govoriti o tome da sam ja kandidat cijele koalicije za tu časnu i odgovornu funkciju, a i ne bi bilo pošteno prema ostalim kolegama iz koalicije.

prigorski.hr