‎Skupina građana iz cijele Europe ujedinila se i zahtijeva okončanje trgovine perajama morskih pasa u Europskoj uniji (EU) ‎‎kako bi se povećala zaštita tih krhkih, ali ključnih vrsta. Ova trgovina oslanja se na rasipničku i neetičku praksu rezanja peraja od morskih pasa i odbacivanja životinje natrag u ocean dok je često još živa, upozoravaju.

Naime, inicijativom pod nazivom STOPfinningEU žele prikupiti potrebnih milijun potpisa ne bi li se ovaj prijedlog zabrane ‘dovelo’ na raspravu u Europski parlament. ‎Zbog svoje visoke komercijalne vrijednosti i upotrebe u tradicionalnoj juhi u azijskoj kulturi praksa finninga morskih pasa još uvijek se događa i Europa je jedan od glavnih igrača u globalnoj trgovini perajama.‎

sharkfins_paul-hilton

Naime, “finning” je brutalna praksa koja se koristi u ribolovu na otvorenom moru. Ponekad se morski psi love selektivno, ali sve više se finning prakticira s “neželjenim prilovom” ribolova tune i sabljarki. Odmah nakon hvatanja morskih pasa, sve se peraje odrezuju, a preostale leševe bacaju natrag u more. Za vrijeme ovog osakaćenja životinje su obično potpuno svjesne i, više ne mogu plivati, potonu na morsko dno gdje krvare ili se uguše.

Krivolov na peraje je neselektivna metoda ribolova koja ne uzima u obzir vrste, veličinu ili starost morskog psa. Glavna atrakcija je pohlepa za profitom. Zbog ove metode „uštede prostora” na brodu, može se spremiti znatno više peraja nego kada se prevozi cijelo tijelo morskih pasa. Ovaj prilov također se smatra nepotrebnim balastom – kao i sve ostale vrste koje su uhvaćene zajedno s morskim psima na bezbrojnim kukama mamaca, “parangali” koji plutaju kilometrima u našim oceanima.

sharkfins_a-boedecker

Svake godine oko 73 milijuna morskih pasa umre isključivo zbog peraja, koje se smatraju vrlo poželjnim sastojkom u juhi od morskih pasa, posebno u Aziji (Kina, Hong Kong, Tajvan, Tajland)

Svake godine, međutim, u našim oceanima umre do 273 milijuna morskih pasa. Točni brojevi ostaju nagađanja, jer nedostaje pouzdanih podataka, a broj neprijavljenih slučajeva ilegalnog ribolova u svijetu izuzetno je velik. Kao rezultat ove masovne prekomjerne eksploatacije, morski ekosustav je u opasnosti, jer morski psi stvaraju ravnotežu zahvaljujući svojoj ulozi kao dominantni grabežljivci.

morski psi (3)

Morski psi lutaju morem našeg svijeta već više od 400 milijuna godina. Tijekom tog razdoblja, preko 500 poznatih vrsta morskih pasa usavršilo se da bi postalo vrhunski grabežljivci u moru. Njihova je zadaća regulirati ostale ribe i morski život, čineći ih imunim na razne bolesti.

Peraje morskih pasa stoga se smatraju visoko vrijednim sastojkom u juhi od morskog psa. Smatra se delicijom na azijskim vjenčanjima, trgovačkim zabavama i rođendanima, a može koštati i do nekoliko stotina eura po posudi. Rep je hrskavično tkivo i samim time je ukusan, a poboljšava se pilećim juhom.

Peraje morskih pasa koriste se i u tradicionalnoj azijskoj medicini: hrskavice morskih pasa vide se kao čudesni lijek za poremećaje potencije i rak, zbog čega su peraje od morskog psa još uvijek potražene u tradicionalnim azijskim ljekarnama.

morski psi (2)

Suprotno tome, znanstvene činjenice izvedene iz brojnih studija potvrdile su da je meso morskih pasa jako zagađeno metilživom. Metil živa, čak i u malim dozama, može biti opasna za ljude, zbog čega konzumacija snažno nije obeshrabrena samo zbog ekoloških, nego i zdravstvenih razloga.

Velika većina peraja morskih pasa namijenjena je relativno malom broju regija u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, poput Kine, Hong Konga, Tajvana, Singapura, Malezije i Vijetnama. Novi podaci pokazuju da se tržište pera morskih pasa na Tajlandu, Maleziji i Japanu vrlo značajno razvilo u trgovini manjim perajima morskih pasa manje vrijednosti. Hong Kong i Kina uglavnom trguju velikim perajama velike vrijednosti.

Juha od morskog psa nije popularna zbog svog izuzetnog ukusa, jer je samo tkivo hrskavice potpuno ukusno. Iz tog razloga sušena peraja se kuha u pilećem zalihu, što daje juhi svoj okus.

Juha od morskog psa je simbol prosperiteta i znak poštovanja i odobravanja. Ovisno o vrsti morskog psa, peraje imaju različitu cijenu po kilogramu.

Peraje morskog psa, na primjer, imaju vrijednost oko 600 € / kg.
Dakle, peraje su zapravo vrijednije od srebra.
– Kg- Cijena srebra = 435,64 € (11.07.19.) –

Azores_C_Gstoettner-562

Najveći svjetski kupac na azijskom tržištu je Hong Kong. Na jelovnicima luksuznih restorana možete pronaći juhu od morskih pasa s cijenama između 120 € i 400€ po posudi.

Tijekom kineskog carstva, juha od morskog psa smatrala se “zlatnim jelom carskog stola”. Morski pas smatran je egzotičnom, teško uhvatljivom životinjom koju su mogli pripremiti samo najbolji kuhari. U Kini se juha od morskog psa smatrala tradicionalnim statusnim simbolom i luksuznom robom tada male gornje klase. Kao rezultat trajne kineske industrijalizacije, bogatstvo cjelokupnog stanovništva raste. Gornja i srednja klasa rastu. Pored toga, Kina je najmnogoljudnija zemlja na svijetu s oko 1,4 milijarde ljudi (od 2018.). Kao rezultat takvog razvoja, potražnja za juhom od morskih pasa, koja se još uvijek smatra statusnim simbolom, također brzo raste.