IN MEMORIAM Draško Brozović (1943.-2019.)

25. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Križevci IN MEMORIAM Draško Brozović (1943.-2019.)

Na slici iz Gradskog podruma Draško Brozović kontrabas, Božidar Pavičić gitara, Zdravko Širola gitara


Nakon teške bolesti na Uskrsni ponedjeljak preminuo je Križevčanin i Đurđevčanin Draško Brozović, četiri dana prije 76.rođendana. Rođen je u Dubovcu kod Križevaca na Uskrsni ponedjeljak, 26. travnja 1943. godine i jedno je od troje djece poznatog glazbenika i glazbenog pedagoga Božidara Brozovića koji je bio ravnatelj križevačke muzičke škole od 1954. do 1970. godine.

Osnovnu školu pohađao je u Miholcu i Križevcima gdje je završio Srednju i Višu poljoprivrednu školu. Zatim je radio u Đurđevcu, i u duhanskom institutu u Pitomači.
Stariji Križevčani sjećaju ga se kao kontrabasista u sastavu VIS “Skakavci” koji su bili neizostavni na popularnim gradskim plesnjacima, napose u Gradskom podrumu (nekadašnje stare tržnice) i u Omladinskom domu u Križevcima ( sinagoga ).

Posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka Draška Brozovića bit će u ponedjeljak 29.travnja u 14 sati na gradskom groblju u Đurđevcu.

„Skakavci“ iz Križevaca bili su vrlo popularni šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je to sastav raznovrsnog repertoara popularnih skladbi, a činili su ga gitarist, saksofonist, kontrabasist i klavirist koji su uglavnom bili učenici poznate križevačke glazbene škole. “Skakavci” su u to doba punili dvoranu tadašnjeg Omladinskog doma svake subote i uvelike su pridonijeli zabavnom i društvenom životu tadašnjeg naraštaja.

Primili smo i povijesne fotografije križevačkih “Skakavaca”.

Na jednoj slici iz 1964. godine su slijeva na desno: Student Više poljoprivredne škole iz Sudana Salif, Fresl, Širola, Brozović, Bljajić i Cindrić

 

Facebook Comments