Kristina Ikić Baniček (SDP) u četvrtak je, tijekom rasprave o obnovi u 2023., rekla da je Vlada u tri godine od potresa obnovila četiri objekta u Sisačko-moslavačkoj županiji a potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić poručio je kako to nije točno.

“U tri godine nakon potresa Vlada je obnovila četiri objekta u Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekla je Ikić Baniček, koja je i gradonačelnica Siska. .

Upozorila je i da obnova u Sisku ne ide jer se niti jedan od ta četiri obnovljena objekta ne nalazi u Sisku. Pri tome ono što ljudi doživljavaju kao radove na obnovi i što se može vidjeti na terenu je rezultat ili samoobnove ili donatorski napor ili jedinica lokalne i regionalne samouprave, poručila je.

Podatak koji je iznijela Ikić Baniček da su u Sisačko-moslavačkoj županiji obnovljena samo četiri objekta ministar Bačić nazvao je netočnim.

“Volio bih da ste naveli koje su to četiri zgrade koje je Vlada obnovila na području Sisačko-moslavačke županije”, poručio joj je. Istaknuo je da je Vlada RH na području grada Siska i Sisačko-moslavačke županije obnovila gotovo 8000 privatnih zgrada i kuća. Samo su u Sisku obnovljene 1632 privatne zgrade sa ukupno  4453 stambene jedinice a grade se i zamjenske kuće, naveo je.

Napominjući kako stvarnost na terenu pokazuje drugačiju sliku od izvještaja Zvonimir Troskot (Klub Mosta)  rekao je da kada se čita taj izvještaj čovjek dobije osjećaj da se nalazi u centru Manhattana i da je Banovina obnovljena na toj razini.

Najvećom manipulacijom na terenu smatra izmjenu klasifikacije oštećenih zgrada iz crvene u zelenu. “Nešto što je prije par mjeseci bilo crveno, opasno da se može urušiti preko noći postaje zeleno što je dodatna opasnost za živote naših ljudi”, upozorio je.

Troskot je rekao i da se na terenu bilježe brojni slučajevi pogodovanja i nedostatka transparentnosti, pisani upiti ostaju bez odgovora te podaci o troškovima projekata nisu dostupni javnosti niti ih se dostavlja na zahtjev.

Bačić: Odgovarati će  oni koji su koruptivno postupali u javnoj nabavi 

I Marijana Puljak (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) upozorila je kako je u tijeku prijava Uredu europskog javnog tužitelja u Zagrebu  u kojoj se opisuje kako se na projektima obnove Petrinje dogovaraju višestruko preplaćeni poslovi.

Uz to,  u njoj se navodi da je ministar donio Pravilnik koji omogućava ‘zaobilaženje’ javnih natječaja i direktne pogodbe s nekim tvrtkama.

Na to je reagirao Bačić podsjetivši kako je Pravilnik o provedbi postupaka javne nabave donijeli njegovi prethodnici a za što su imali i zakonsko pravo temeljem Zakona o javnoj nabavi. Naglasio je i kako se u tom kontekstu spominju samo HDZ-ovi dužnosnici koji su provodili Zakon o javnoj nabavi iako su ga provodili i svi drugi dužnosnici poput gradonačelnice Siska, gradonačelnik Gline i drugi.

“Ako je bilo kaznenih djela, to će onaj koji je postupao koruptivno u bilo kojem postupku u javnoj nabavi odgovarati”, kazao je.

Marija Selak Raspudić (Klub nezavisni i Fokus) smatra da, kada se razmakne ‘zastor’ vladine propagande, vidi se da je obnova tek na početku.

Upozorila je na probleme vezane uz kontejnerska naselja i u kojima su uvjeti života bili nehumani, a smatra kako taj problem ni sada nije adekvatno riješen jer, kako je rekla, iseljavanje iz jednog kontejnerskog naselja u drugi oblik privremenog mobilnog doma – nije rješenje.

Iako je tijekom rasprave oporba pohvalila da je u prošle godine obnova krenula energičnije te smo uspjeli da se iz Fonda solidarnosti EU financira obnova zgrada kako bi bile sigurnije i otpornije na potrese, upozoravala je da još uvijek nemali broj stradalnika čeka na završetak obnove svojih kuća i živi u privremenom smještaju, malo se radi na društvenoj i gospodarskoj revitalizaciji Banovine i slično.