Skupština FIJET-a Hrvatske (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme- Svjetska organizacija novinara i pisaca u turizmu), održana je u Eko selu Gradunje u Sv Ivanu Zelini, 30-ak kilometara od Zagreba. Turistička zajednica Zeline koju vodi Marinka Zubčić Mubrin bila je domaćin.

Na skupštini FIJET-a, Tina Eterović Čubrilo, predsjednica FIJET-a RH i zamjenica predsjednika svjetskog udruženja podnijela je izvješće o radu u proteklom razdoblju, a Marijana Rebić, generalna tajnica svjetskog i tajnica hrvatskog Fijeta, financijsko izvješće.

Zelina 4 Fijet 27. 5. 22

U Izvršni odbor izabrano je još dvoje uglednih kolega, a to su Petra Somek i Željko Marušić. Dogovorene su i buduće aktivnosti udruženja za ovu godinu. Osim nagrade Marko Polo u prosincu, predstoji i dodjela nagrada za putopisce, u Solinu “za dosege u turizmu, kulturi i medijima”, sudjelovanja izaslanstva na Malti, na Mediteranskom Turističkom Forumu, FIJET kongres u listopadu u Egiptu i Akademija za mlade novinare u Maroku (Tanger).

FIJET će sudjelovati i na obilježavanju Svjetskog dana turizma 27. rujna.

Zelina 3 Fijet 27. 5. 22

U vinorodnom Prigorju u Eko selu Gradunje je tradicijska arhitektura – autentične drvene kuće nekadašnjeg sela sačuvane na ovom imanju, ali i tradicionalna jela od domaćih namirnica iz ekološkog uzgoja. Eko selo Gradunje, je na desetak minuta vožnje od središta Sv. Ivana Zelina na 400 metara nadmorske visine odakle se pogled pruža na Zelinu, Martin breg, Vrbovec, Ivančicu, Moslavačku goru i Kalnik.

Obnovljene su drvene kuće: Domareva hiža, Pilnica, Klet i Hiža Dragec. U ponudi su jela s roštilja na drveni ugljen, ali i drugi specijaliteti poput punjene svinjske rolice, purice s mlincima i svinjetine s kroketima, teletine ispod peke, sarma ili po narudžbi fileki, a na kraju  štrukli, štrudl ili zlevanka – loparka. U ponudi su i jela prilagođena veganima i vegetarijancima.

Zelina 2 Fijet 27. 5. 22

Nakon skupštine, članovi FIJET-a bili su gosti Vinarije Kos – Jurišić, čije se Izletište nalazi na Zelinskoj vinskoj cesti u mjestu Nespeš, nekoliko kilometara od Zeline. U “kleti” smještenoj u vinogradu posjetitelji mogu kušati tradicijska jela ovog kraja. Posebna ponuda su vegetarijanska, veganska i jela bez glutena, a specijaliteti kuće su Vinogradarska juha, Teletina u umaku od vrganja s ječmenom kašom i Lungić punjen šljivama s roladom od kruha.

Mnogi novinari članovi skupštine doći će i na 54. Zelinsku izložbu vina kontinentalne Hrvatske koja se održava 10. lipnja u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Svetom Ivanu Zelini.