Gotovo 22 godina nakon uvođenja eura u opticaju je još uvijek 12,2 milijarde njemačkih maraka koje građani nisu zamijenili za euro, priopćila je Središnja banka Njemačke u nedjelju.

“Krajem studenog je još uvijek u opticaju bilo kovanica i novčanica njemačke marke u vrijednosti od 12,2 milijardi maraka tj. 6,24 milijardi eura”, rekao je direktor Njemačke središnje banke Burkhard Balz u razgovoru za agenciju dpa.

On je rekao kako je samo ove godine zamijenjeno 53 milijuna maraka u eure.

“Mi računamo s tim da će i sljedeće godina biti masovnog mijenjanja marke u eure. Ja sam zapanjen činjenicom koliko maraka i u trećem desetljeću nakon uvođenja eura još nije pronašlo svoj put do Središnje banke”, rekao je Balz.

On vjeruje da određena količina maraka nikada neće biti zamijenjena u euro zbog toga što će ostati u zbirkama numizmatičara.

U opticaju se još nalazi novčanica u vrijednosti od 5,7 milijardi maraka te kovanica u vrijednosti od 6,6 milijardi maraka.

Balz vjeruje da se i velik dio maraka koje još nisu vraćene Središnjoj banci Njemačke nalazi u inozemstvu.

“Njemačka marka je diljem svijeta još uvijek omiljena kao novčana rezerva”, rekao je Balz. Prijašnja istraživanja su pokazala da se mnogo maraka nalazi u zemljama iz kojih dolazi najviše stranih radnika u Njemačku poput Turske i zemalja bivše Jugoslavije.

Njemačka je jedna od šest zemalja Europske unije u kojima nema vremenskog ograničenja za zamjenu stare valute za euro.