Polovica hrvatskih bolnica lani je odradila usluge preko ugovorenih limita u ukupnoj vrijednosti od 350 milijuna kuna, za što su dobile 200 milijuna kuna, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz kojega poručuju da im, sukladno ugovorima, neće biti plaćeno preostalih 150 milijuna kuna.

Bolnice su svjesno odrađivale više poslova boreći se za dodatna sredstva, znajući da se krajem 2015. njihova “preizvršenja” brišu, odgovara HZZO na pritužbe ravnatelja bolnica koji kažu da su ostali bez novca za obavljene usluge, nakon što ih se cijele godine poticalo da više rade i obećavalo da će biti plaćeni po učinku.

U HZZO-u su potvrdili da neće biti plaćene usluge u vrijednosti od oko 150 milijuna kuna, već će se bolnicama vratiti ti računi. Poručuju kako sve piše u ugovoru, pa nije potreban nikakav poseban naputak bolnicama, jer su sredstva ograničena, a pravila jasno postavljena.

Podsjećaju da je u ugovorima jasno navedeno da će se “plaćanje preko limita obavljati isključivo ako neke bolnice ne izvrše svoje limite (od kojih bi se povukla sredstva) i ako bude dodatnih sredstava”.

Po podacima HZZO-a, prošle godine gotovo da i nije bilo bolnica koje su podbacile – 90 posto ih je izvršilo, a više od 50 posto prekoračilo limite.

Najveći razlog “prebačenih” bolničkih limita u Zavodu tumače velikim povećanjem cijena usluga, a ne stvarnim dodatnim troškovima bolnica, čiji ravnatelji sada inzistiraju da im se plati sve što je odrađeno preko limita. Naime, u listopadu su cijene usluga za onkološke pacijente i djecu do 18 godina povećane za 100 posto, a za starije od 65 godina za 40 posto.

Bolnicama je do listopada u cijelosti plaćeno sve što su izvršile preko limita, u iznosu od oko 100 milijuna kuna, a u prosincu im je uplaćeno još oko 100 milijuna kuna. Osim toga, kažu u HZZO-u, bolnice su im ostale dužne za neizvršene avanse iz 2014. godine oko 175 milijuna kuna.

“Postupanje HZZO-a u tom segmentu potpuno je transparentno, ujednačeno i jasno. U 2015. godini bolnicama je uplaćeno ukupno 8,3 milijarde kuna za obavljene usluge, što je u usporedbi s 2014. godinom za 1,4 milijarde kuna više”, ističe HZZO.

Odbijanje HZZO-a da plati preostalih 150 milijuna kuna, bolnički ravnatelji neslužbeno komentiraju posljedicom dolaska novog ministra zdravlja Darija Nakića, koji je ovih dana poručio da se nekontrolirana potrošnja u bolnicama ne može stimulirati.

Kako izgleda, boje se ravnatelji, hrvatsko zdravstvo ponovno se vraća na stari sustav plaćanja i uvođenje limita.
(Hina)

fah