HZJZ je otvorio Info liniju za ovisnosti na kojoj građani mogu dobiti informacije, savjete i podršku ako oni ili netko njima blizak ima problem s drogom, alkoholom, kockanjem, igranjem video igara ili prekomjernim provođenjem vremena na internetu.

Info linija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dostupna je radnim danom od 9 do 16 sati, a građani mogu potrebne informacije dobiti pozivanjem besplatnog broja 0800 2000 70 te upućivanjem poziva, SMS, WhatsApp ili Viber poruka na broj 091 4683 070 ili e-mailom na [email protected], priopćeno je u subotu iz Zavoda.

“Politike prema svim vrstama ovisnosti suočene su s nizom izazova koji se reflektiraju u demografskoj tranziciji, društvenim promjenama, starim i novim oblicima ovisnosti i s njima povezanim novim obrascima korištenja ilegalnih i legalnih sredstava ovisnosti te pojavi cijelog niza ponašajnih ovisnosti”, istaknuli iz HZJZ-a.

Cijena ovisnosti koju plaćaju konzumenti i društvo visoka je, kao i povezani troškovi za javno zdravstvo, javnu sigurnost i produktivnost rada.

“U posljednjih nekoliko godina došlo je do povećane prevalencije uporabe svih sredstava ovisnosti, posebice droga čija dostupnost i sve veća raznolikost predstavlja javno zdravstvenu ugrozu. Mladi ljudi sve više konzumiraju različite vrste psihoaktivnih tvari istodobno, čime se pojačavaju učinci, ali i rizici”, upozorili su.

Također, nove izazove na području ovisnosti donose prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža, kockanje, klađenje, igranje video igrica.

HZJZ naglašava i da prekomjerno i problematično igranje igara na sreću postaje, uz ostale ovisnosti, sve značajni javnozdravstveni problem koji nerijetko rezultira razvojem niza društvenih, socijalnih i zdravstvenih posljedica za pojedinca, ali i društvo.

“Zahvaljujući raznim projektima koji se provode u ovom području u Hrvatskoj je osigurana institucionalna i zakonodavna infrastruktura za odgovarajuće suočavanje s problematikom ovisnosti”, istaknuli su iz HZJZ-a.

Donesen je i novi strateški okvir Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. koja po prvi puta definira prioritete, ciljeve i mjere prema svim vrstama ovisnosti i ovisničkim ponašanjima.