Iz HŽ Infrastrukture su u petak upozorili građane da ne skupljaju rasuti kukuruz na mjestu željezničke nesreće na dionici pruge između Meje i Škrljeva kraj Rijeke, jer je spuštanje na prugu opasno i zabranjeno te se stvara gužva koja ometa radnike na raščišćavanju pruge.

„S obzirom na veliki interes i broj ljudi koji na mjesto željezničke nesreće dolazi skupljati i odnositi rasuti kukuruz, stvara se gužva koja ometa radnike u raščišćavanju i saniranju mjesta nesreće,” naglašavaju.

HŽ Infrastruktura navodi da građani na mjesto nesreće dolaze osobnim i teretnim vozilima te se spuštaju na prugu, što je opasno i strogo zabranjeno.

Stoga iz sigurnosnih razloga mole sve da ne dolaze po nepristupačnome terenu i ne kreću se po mjestu nesreće, između uništenih vagona.

“Iako je vlasnik otpisao spomenuti teret, HŽ Infrastruktura ga je kao upravitelj željezničke infrastrukture u Hrvatskoj dužna zbrinuti na propisan način i odvesti na deponij, za što je angažirana specijalizirana tvrtka,” ističu.

Dionica pruge na kojoj se u ponedjeljak ujutro kraj Rijeke dogodila željeznička nesreća se raščišćava, a teretni vlakovi voze iz Rijeke i prema Rijeci alternativnim pravcem preko Slovenije.

Radovi se obavljaju bez prekida, u smjenama, dok se željeznička infrastruktura ne osposobi za prometovanje, a očekuje se da će trajati sedam do deset dana.

Sudar teretnog vlaka prijevoznika Rail Cargo Carrier – Croatia, koji je prevozio kukuruz, i pružnog vozila TMD HŽ Infrastrukture dogodio se između kolodvora Meja i Škrljevo nedaleko Rijeke, kada se teretni vlak s 19 vagona, koji se iz Mađarske kretao prema Rijeci, iz nepoznatih razloga nije zaustavio u kolodvoru Meja.

Nakon što je prošao kroz kolodvor, na otvorenoj pruzi naletio je na pružno vozilo koje služi za održavanje željezničke infrastrukture.

Pretpostavlja se da su otkazale kočnice teretnog vlaka, nakon čega je dio teretnog vlaka iskočio iz tračnica, a teret se rasuo.