Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorila je u utorak u pismu premijeru Tihomiru Oreškoviću da Vlada na prošlotjednoj sjednici nije donijela odluku o odobrenju sredstava za Agenciju za isplatu radničkih potraživanja, kako bi se isplatile minimalne plaće radnicima koji ih dugo čekaju, ali je odobrila sredstava na teret proračunske zalihe za potrebe zbrinjavanja migranata.

Na dan 1. veljače Agencija je imala 155 neisplaćenih zahtjeva poslodavaca za 1201 radnika, u ukupnom iznosu većem od 3.876.000 kuna. Ta sredstva nemoguće je isplatiti bez novog proračuna ili odgovarajuće Vladine odluke, poput one koja je donesena za zbrinjavanje migranata, upozorava HURS.
Takvu odluku Vlade zatražili smo na sastanku premijera i suradnika sa sindikalnim čelnicima, podsjetivši potom i premijera i ministricu rada u više navrata na nužnost njezinog donošenja. Nažalost, u Vladi očito za to nisu imali sluha koliko ga imaju za druge ranjive skupine kojima se pomaže, ističe HURS.
Ne želeći ni na koji način polemizirati o političkim stavovima i odlukama vezanim uz gorući problem velike migracije u zapadnu Europu, iz HURS-a pitaju čime su se egzistencijalno ugroženi radnici i njihove obitelji zamjerili Vladi koja se prema njima odnosi “kao prema trinaestom prasetu”.
Nastavi li Vlada odvraćati glavu od problema radnika, možemo očekivati samo porast trenda iseljavanja iz Hrvatske, pa će trenutne radničke probleme uistinu nadomjestiti problematika migracija, stoji u priopćenju.

(Hina)

fah