Hrvatska udruga roditelja odgojitelja ocijenila je da u skladu sa zakonom nije novi Pravilnik o upisu djece u vrtiće u Zagrebu, jer se roditelji neupisane djece više ne mogu žaliti Upravnom vijeću vrtića, nego će odluka ravnatelja biti konačna te traži uvođenje novčane naknade za svako neupisano dijete.

Pročelnik zagrebačkog ureda za predškolski odgoj i obrazovanje ovih je dana dao blagoslov na vrtićki pravni akt Pravilnik o upisu djece, čiji čl. 22. i 23. po novome zaobilaze temeljni akt, (Statut vrtića koji jest u skladu sa zakonom) u dijelu kako će se nezadovoljni roditelji putem prigovora obraćati ravnateljima, a ne kao do sada putem žalbi Upravnom vijeću vrtića, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO).

Prema tome bi roditelji u daljnjem postupku očito trebali dizati sudske tužbe protiv ravnatelja vrtića, upozorava udruga koja ističe i da novi Pravilnik nije u skladu ni sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju (čl.35).

“Uočavamo poveznicu kako se i u situaciji oko mjere roditelj odgojitelj gradonačelnik odlučio da korisnici na nova, zakonski upitna rješenja, pišu prigovore, da je gradonačelnikova odluka konačna, te su korisnici prisiljeni pravdu dalje potražiti na sudu”, istaknuto je, uz ostalo, u priopćenju.

Kako navodi HURO, dolaskom na vlast Tomašević je u sve moguće odbore “‘natrpao’ pristašama svoje ideologije, mnogi nemaju veze sa strukom ustanova čijih su odbora članovi, a sad ih je gradska vlast protuzakonito oslobodila dužnosti i odgovornosti za davanje odgovora zašto djeca ostaju neupisana, a takvih će nakon ovogodišnjeg natječaja biti u popriličnom broju zbog kaosa na koji smo upozoravali još u 2021. godini”.

Neizvjesnost za svu zagrebačku djecu od 1 do 4 godine

“Uslijed ukidanja mjere roditelj odgojitelj, ali i izmjenom zakona koji sada diktira da sva djeca 4+ godina imaju prednost upisa u vrtiće, nastaje neizvjesnost za svu zagrebačku djecu od 1 – 4 godine starosti, jer nisu prioritet”, upozorava HURO.

Podsjeća na kronični nedostatak vrtića u Zagrebu i dodaje kako u dvije godine nije izgrađen ni jedan novi. “Gradonačelnik Tomašević umjesto da rješava manjak vrtićkih mjesta, problem povećava svojim nestručnim, ideološkim te neodgovornim odlukama i smanjenjem dostupnosti vrtića Zagrepčanima koji ta mjesta trebaju – što je suprotno od ‘univerzalne dostupnosti’ koju uporno propagira u javnosti”.

HURO podsjeća na gradonačelnikove riječi da će kompenzacija za ukidanje prava na mjeru biti mjesto u vrtiću. “Ponavljamo, Tomašević je lagao sudu i javnosti kako će kompenzacija za ukidanje prava na mjeru biti mjesto u vrtiću. Nedostatak vrtića sada osjećaju svi i zbog povećanog broja zahtjeva ove će godine biti još više neupisanih (prošle godine ih je bilo oko 4.000). Neshvatljivo je kako gradonačelnik Tomašević nije uopće doživio preporuku pravobraniteljice za djecu”.

Udruga je naglasila i da će inzistirati na uvođenju novčane naknade za svako neupisano dijete.

“Grad je dužan održavati sustav gradnjom institucija, tako i vrtića, a ako to nije u stanju, treba preuzeti dio tereta brige o djeci koja nisu u sustavu, a ne da se problem samo prelije na građane u toj potrebi”, ističe HURO koji, uz ostalo, traži da gradska vlast objasni kako namjeravaju riješiti stanje koje slijedi s vrtićima.