Turistički novinari, blogeri i influenceri pozitivnim objavama pridonose globalnoj vidljivosti Hrvatske kao sigurne, dobro pripremljene i poželjne turističke destinacije, poručio je direktor HTZ-a Kristijan Staničić s dodjele nagrada “Zlatna penkala” stranim novinarima.

Te je tradicionalne nagrade HTZ (Hrvatska turistička zajednica) dodijelila po 17. put u srijedu navečer na svečanosti u Puli, uživo okupivši i 15 stranih novinara iz 11 zemalja.

“Time dodatno skrećemo pažnju na Hrvatsku uoči glavnog dijela turističke sezone da je apsolutno spremna za veći dolazak turista”, istaknuo je direktor HTZ-a Kristijan Staničić, zahvalivši i svim novinarima.

Kao i svake godine i za 2020. su odabrani novinari za tzv. glavne ili grand prix nagrade “Zlatna penkala” u tri kategorije, pri čemu je za najbolju reportažu u tiskanom mediju dobila njemačka novinarka Helene Schmidt s reportažom “Istrien – das Kulinarische Kroatien” objavljenom u časopisu “Autobild-Reisemobil”. U tome je opisala putovanje kroz Istru i mala srednjovjekovna mjesta te istarsku gastronomiju uz praktične savjete za posjet Istri.

Za najbolju reportažu elektroničkog medija grand prix je dobila ekipa slovačke TV Markiza tj. novinar Branislav Tomaga i snimatelj Miroslav Žilka za serijal od 10 epizoda o Hrvatskoj pod nazivom “S Markízou v Chorvatsku”. Kao dobri i dugogodišnji poznavatelji i posjetitelji Hrvatske njih su se dvojica u želji da svojim sugrađanima prikažu novosti iz njima omiljene destinacije dva tjedna javljali uživo sa zanimljivih lokacija diljem Hrvatske i s korisnim informacijama, što je bilo jako gledano početkom ljeta 2020.

Dobitnica grand prix nagrade za najbolji travel blog je pak Kate McCulley iz SAD-a sa blogom “Adventurous Kate” gdje opisuje do sada 83 države sa svih kontinenata gdje je bila, a koju je Forbes 2017. uvrstio na listu 10 najutjecajnijih travel influencera u svijetu. Blogovima je prošlog ljeta dočaravala iskustva iz Hrvatske, od Dubrovnika do Istre, ukazujući na ljepote zemlje, ponude te odgovornost i ljubaznost lokalnog stanovništva u sklopu ‘pod-bloga’ “Destinations Croatia”.

Posebni gosti na dijeli u Puli bili su i prošlogodišnji Grand prix dobitnici novinar Alex Crevar iz SAD-a, New York Timesa, te češki novinar Vladimir Kouba s TV Nova.

U sklopu programa za strane novinare povodom tih nagrada organizirano je i trodnevno studijsko putovanje s obilaskom turističkih lokacija južne Istre (Pula, Brijuni, Fažana, Vodnjan, arheološko nalazište Nezakcij, Arheološki park Vižula u Medulinu, tematski park Kažuni i dr.) u suradnji HTZ-a, turističkih zajednica Istarske županije i grada Pule te ostalih TZ-ova klastera južne Istre.

Dolazak stranih novinara u Istru direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević ocijenio je iznimno bitnim i u normalnim turističkim godinama, a posebice u ovim kriznim, kada komunikacija ujedno predstavlja i najvažniju promociju.

“Raduje nas što se svečanost održava upravo u Istri jer to pruža izuzetnu priliku da uvaženim uzvanicima predstavimo bogatstvo i posebnosti ovoga kraja, naše gostoprimstvo, prirodne i kulturne znamenitosti, gastronomiju te ostale adute po kojima smo prepoznati i izvan naših granica”, zaključio je Ivošević.

(Hina)