HSU-Zagrebačke županije održao je danas u Vrbovcu konferenciju za medije. Tema tiskovne konferencije bila je ugradnja dizala u višekratne stambene zgrade koje nemaju dizala.

Predsjednik ŽO HSU Zagrebačke županije Mario Cvitan je, uz prisustvo Josipa Jambrača, predsjednika GO HSU Vrbovec, istaknuo primjer iz Splita gdje gradske vlasti godinama sufinanciraju ugradnju dizala s cca 400 eura po stanu. U pripremi je prijedlog izmjene postojećih zakona kojima se reguliraju ova pitanja, odnosno uvjeti ugradnje liftova uz potporu
države.

Mario Cvitan je rekao:

– HSU u županijama i gradovima pokreće inicijativu da sufinanciranje ugradnja liftova bude uz potporu lokalne uprave i samouprave. Dinamika ugradnje liftova u postojećem prijedlogu zakonskog rješenja ne osigurava promptna rješenja, jer ovim tempom potrebno bi bilo cca 60 godina za ugradnju u sve zgrade. Riječ je o cca 16.000 stubišta u stambenim zgradama s 3 i više kata na području RH, a koje se nalaze dijelom i na području 9 gradova i 25 općina Zagrebačke županije. HSU iskazuje zadovoljstvo što se ugradnja dizala može financirati u okviru energetskih obnova zgrada – ističe Cvitan.

HSU se zalaže da se na osnovu Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, osigura ugradnja istih, na način da se izmjenama podzakonskih akata dozvoli ugradnja liftova drugih gabarita nego što je sada trenutno regulirano. U međuvremenu se predlaže nabavka transportnih gusjeničara – medicinskih pomagala za olakšano prenošenje osoba u kolicima niz stepenice zgrade.

Sufinanciranje istih moglo bi se osigurati uz potporu lokalne uprave i samouprave u suradnji s predstavnicima stanara zgrada koje su zainteresirane i iskažu interes za nabavku istih radi poboljšanja položaja stanara u zgradama koji koriste invalidska kolica, odnosno imaju smanjenu pokretljivost.

IMG-20240123-WA0002