Na 4. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije ispred Kluba HSS-a županijski vijećnik Marko Martinčević je u dogovoru s resornom pročelnicom zatražio što brže osnivanje županijskog  Savjeta za socijalnu skrb.

“Sukladnom novom Zakonu o socijalnoj skrbi koji je trenutno u sustavu e-savjetovanja i koji će neminovno biti usvojen, sve jedinice područne samouprave stoga i naša Županija imaju zakonsko pravo osnovati Savjet za socijalnu skrb.

Člankom 250. novog Zakona točno se određuje uloga Savjeta i sastav istoga. Ovim putem pozivam sve županijske vijećnice i vijećnike da se aktivno uključimo u rad Savjeta i izradimo Socijalni plan kao strateški dokument u trajanju od 3 godine. Unatoč tome što Zakon još uvijek nije izglasan u Saboru niti je objavljen Pravilnik kako izraditi Socijalni plan, ono što već sad možemo napraviti je analiza postojećeg stanja.

Na temelju odrađenog istraživanja i analizom prikupljenih materijala od svih institucija možemo na vrijeme biti spremni razraditi prijeko potrebni Socijalni plan za našu Koprivničko-križevačku županiju.“, poručio je Marko Martinčević.

Socijalni plan obuhvaća analizu kapaciteta, dostupnost pružatelja socijalnih usluga, analizu potreba i specifične ciljeve razvoja institucionalnih i izvaninstitucionalnih socijalnih usluga, s posebnim naglaskom na usluge za skupine u većem riziku od socijalne isključenosti.