HSLS je u subotu pozvao na zajedništvo, ocijenivši žalosnim da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava porukama uoči 18. studenoga želi politički profitirati na Danu sjećanja na žrtvu Vukovara, a “još pogubnijim” stranka smatra njegovo “dijeljenje lekcije veleposlanicima”.

Penava je jučer najavio da će ove godine Kolonu sjećanja u Vukovaru predvoditi pripadnici HOS-a i poručio “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja grada, navevši među inima i veleposlanike. Pritom je predstavio i plakat na kojim je velikim slovom istaknuto slovo U, u rečenici ‘Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu’.

“Svojom porukom da su u Vukovar dobrodošli samo oni koji razmišljaju kao on, Penava nas opet pokušava vratiti u to jednoumlje, daleko od liberalne demokracije i sloboda za koje su se, uz oslobođenje od komunističkog jarma, borili i koje su izborili hrvatski branitelji”, poručuju iz HSLS-a u priopćenju koje potpisuje predsjednik stranke, saborski zastupnik Dario Hrebak.

Na jedan dan u godini kada svi stavljamo sa strane svoje ideološke razlike i zajedno se prisjećamo žrtve Vukovara, Penava pokušava privatizirati ono što mu ne pripada i skupljati političke bodove na zadnjem mjestu na kojem bi se oni trebali skupljati, naglašava Hrebak.

Mi u HSLS-u, ističe, poštujemo sve koji su dali doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske i u Vukovar dolazimo zbog njih, zbog žrtve svih Vukovaraca, “a ne zbog Penave ili bilo kojeg političara”.

“Žalosno je da itko u ovo predizborno vrijeme pokušava politički profitirati ni više ni manje nego na sjećanju na žrtvu Vukovara. Još pogubnijim smatramo dijeljenje lekcije veleposlanicima. Glupa i loša poruka za zemlju koja ovisi o turistima koje predstavljaju isti ti veleposlanici”, smatra Hrebak.

HSLS stoga poziva “i Penavu i sve druge” da spuste političke tenzije te da se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježi dostojanstveno, “u miru i zajedništvu, ako ni zbog čega drugog – onda zbog poštovanja prema onima koji više nisu sa nama, a čija nam je žrtva dala slobodu koju danas imamo”.