Saborski Klub HSLS-a i BUZ-a zatražio je u srijedu sazivanje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i bez imenovanja predsjednika Odbora, i to samo s jednom temom – raspisivanje javnog poziva za izbor članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Trenutno ne funkcionira ni jedna od tri komponente nadzora sigurnosnog sustava, rekao je predsjednik toga Kluba Dario Hrebak (HSLS) i pobrojao Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, saborski Odbor za nacionalnu sigurnost te Vijeće za građanski nadzor. Namjera mu je da se pokrene barem procedura izbora članova Vijeća za građanski nadzor, pa od svih saborskih klubova koji imaju članove u Odboru za nacionalnu sigurnost traži da potpišu njegov zahtjev za sazivanje sjednice.
HSLS od Odbora zahtijeva da hitno pokrene proceduru izbora članova Vijeća
“Zahtijevamo od Odbora za unutarnju politiku da, sukladno zakonskim i poslovničkim ovlastima, hitno uputi javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i šest članova Vijeća, kako bi ih Sabor u najkraćem roku mogao imenovati”, rekao je Hrebak na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši da je mandat prošlom Vijeću istekao u listopadu prošle godine.
Istaknuo je kako je izbor Vijeća nadstranačko pitanje, a HSLS-ova inicijativa pokušaj unošenja “daška konstruktivizma” u vrlo tešku situaciju. “Naš zahtjev ne bi smio imati negativnih konotacija, ako postoji i minimalna mogućnost da se u kratko vrijeme izabere Vijeće”, dodaje zastupnik.
Hrebak: Nemamo ništa protiv Ostojića
‘Pritisnut’ novinarskim upitima, Hrebak je poručio kako ni on osobno, a ni njegov klub nemaju ništa protiv SDP-ovca Ranka Ostojića na čelu Odbora, no da se prije želi konzultirati s partnerima. “Dopustitie da Domoljubna koalicija, čiji je HSLS član, tijekom tjedna održi zajednički klub i da donesemo odluku kako će se ovaj prijepor riješiti”, odgovorio je Hrebak novinarima. Osobno smatra kako bi bilo dobro da zajedno sjednu predsjednici klubova SDP-a I HDZ-a te pokušaju naći rješenje.
Hrebak tvrdi kako ima naznaka da će neki od oporbenih klubova podržati HSLS-ov prijedlog, no nije precizirao o kojim se klubovima radi.
Grbin: Odbor ne može održati sjednicu dok se ne izabere predsjednik
SDP-ov Peđa Grbin pred novinarima je, pak, ustvrdio kako se sjednica Odbora ne može održati dok se ne izabere predsjednik. “U zakonu izričito piše da tim odborom predsjedava osoba koja dolazi iz reda najveće opozicijske stranke u Saboru, a to je SDP”, naglasio je Grbin.
Poručio je i da SDP-u nije sporno da, kad se Odbor konstituira, jedna od prvih točaka bude pokretanje postupka za izbor Vijeća za građanski nadzor.
“Razgovarao sam s kolegama iz HNS-a i to što ste sada rekli, prema onome što sam ja razgovarao, nije točno. Molim vas da njih upitate koji je njihov stav, rekao je Grbin i na novinarsku tvrdnju da HSLS, kad govori o podršci iz oporbe, misli na HNS, uputio da se taj stav provjeri u toj stranci.

(Hina)

fah