HSLS je na konferenciji za tisak u subotu poručio da će na parlamentarnim izborima, u koaliciji s HDZ-om tražiti daljnje jačanje gospodarstva i energetske samodostatnosti kao temeljnog resursa za demografiju.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak rekao je da je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da HSLS ide u koaliciju sa HDZ-om i ostalim koalicijskim partnerima te da mu cilj ostvarivanje gospodarskog programa koji se bazira prvenstveno na energetici, demografiji, poreznoj politici te na poljoprivredi.

Hrebak je napomenuo da HSLS ranije nije inzistirao na poljoprivredi, ali da nakon iskustva pandemije smatraju da je poljoprivreda zajedno s energetikom izuzetno važna za samodrživost Hrvatske.

Evo, samo dvije konkretne mjere koje HSLS planira – tražiti ćemo od naših političkih partnera da se neoporezivi prag za ulazak u sustav PDV-a za male i srednje poduzetnike, koji su kičma našeg društva, podigne sa 300 tisuća kuna, na 50 tisuća eura. Dakle, da još dodatno smanjimo poreznu presiju na njih, kazao je Hrebak i dodao da druga mjera ide u smjeru energetske samodrživosti i obnovljivih izvora energije na HSLS-ov liberalan i funkcionalan način.

Zelene politike da, ali moraju biti funkcionalne, naglasio je. Tražit ćemo formiranje fonda od 100 milijuna eura na godišnjoj razini, za te zelene politike, dodao je.

HSLS će inzistirati i na energetskoj samodostatnost i gospodarskom razvoju koji će omogućiti gradovima, građanima i županijama da grade kapacitete za obnovljive izvore energije u vidu solara na javnim zgradama i u vidu geotermalne energije.

Energetska samodostatnost, porezno rasterećenje, jačanje gospodarstva

Ako se Grad Bjelovar može u budućnosti grijati na toplu vodu, a znamo da to može cijela panonska Hrvatska, Vlada je dužna u suradnju sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave osigurati da se rade takve toplane diljem zemlje, kako Hrvatska ne bi ovisila o drugima, primjerice Putinu, nego o vlastitim potencijalima, da grije vlastite građane sa vlastitom energijom, kazao je.

“Želimo energetsku samodostatnost, porezno rasterećenje, jačanje gospodarstva kao što smo radili ove četiri godine i želimo održivost u proizvodnji hrane“, poručio je čelnik HSLS-a.

Kad to imate, onda će vam se automatski jačati onaj glavni resurs o kojem govore sve političke stranke u Hrvatskoj, a to je demografija. Samo s jakim gospodarstvom možete imati jaku državu i možete štititi svakog pojedinca, te privlačiti i ljude koji će dolaziti živjeti u našu zemlju, zaključio je.

Podsjetio je da je u zadnjih četiri godine HSLS inzistirao na transparentnom trošenju javnog novca, što je postalo dio zakona te da sada načelnici, gradonačelnici i župani moraju pokazati kako troše novac poreznih obveznika.

Također, na inicijativu HSLS-a reformirana je Hrvatska gospodarska komora, ukinuti su parafiskalni nameti i smanjena porezna presija na gospodarstvo, a s druge strane, Hrvatska nikad nije bila manje zadužena zemlja. Konačno, Hrvatska je iz investicijskog i kreditnog rejtinga smeće, došli na vrata kreditnog rejtinga A, a to je liberalima jako važno, zaključio je Hrebak.