U redakciju portala primili smo priopćenje predsjednika Gradskog vijeća Grada Vrbovca Hrvoja Herčeka kojeg prenosimo u cijelosti:

“U prosincu 2020. godine većina u Gradskom vijeću (nezavisni vijećnici + HDZ, HSU) predložila je i izglasala isplatu Uskrsnice umirovljenicima od 100,00 kn te povećanje porodiljne naknade sa 2000,00 kuna na 3.000,00 , a 5.000,00 kn za treće i svako daljnje dijete u obitelji. Gradsko je vijeće u Proračunu osiguralo potrebna sredstva za te amandmane spomenute većine. Gradonačelnik Kralj uopće nije primjenio to povećanje i sva ova tri mjeseca isplaćuje po 2.000,00 kn rodiljama uz objašnjenje da Vijeće nije osiguralo dovoljno sredstava!

Vijeće je osiguralo 400.000,00 kn (povećanje za 50.000,00 kn) za rodiljne naknade što je sasvim dovoljno sredstava, jer je u Vrbovcu u prva tri mjeseca rođeno 30-ak djece i prema tome je isplaćeno oko 60.000,00 kuna. Dakle, gradonačelnik ili ne razumije matematiku ili jednostavno ne želi povećati naknadu rodiljama. Čak da je i potrošio sav novac, gradonačelnik raspolaže s proračunskim rezervama koje može koristiti u tu svrhu, a početkom ljeta biti će i rebalans kojim se taj iznos može povećati i trostruko s obzirom na količinu sredstava kojima Grad Vrbovec raspolaže. Toliko o pronatalitetnoj politici gradonačelnika čega su mu puna usta.

Sinoć je gradonačelnik Kralj na sjednici Gradskog vijeća rekao da „Uskrsnice neće biti isplaćene i da je za to krivo Gradsko vijeće“! Većina vijećnika zgrožena je uopće takvom tvrdnjom, a osobito težinom laži i obmanjivanja građana. Upravo je Gradsko vijeće predložilo i izglasalo da se Uskrsnice uvedu i isplate ove 2021. godine, a gradske službe i gradonačelnik, kao izvršna vlast, moraju provesti odluku vijeća i isplatiti umirovljenicima novac. Gradonačelnik Kralj je na to očito zaboravio, a u tome ga koči i jedna administrativna odluka za koju očito ni on nije znao pa sada traži krivce.

Navodno je problem i u tome što je većina novca za poštarinu kojom se trebala platiti dostava Uskrsnica potrošen na neke druge stvari.
Iako je još jučer gradonačelnik Kralj rekao da Uskrsnica neće biti, nakon što je prespavao svoju odluku i shvatio da si time očito radi veliku političku štetu, jutros je promjenio svoju odluku i našao način da isplati Uskrsnice i time se javno pohvali, a nije izostavio niti ponovno optužiti gradske vijećnike za cijelu ovu situaciju, iako će umirovljenici baš zbog odluke gradskih vijećnika upravo i dobiti Uskrsnicu po prvi put.

Upravo mi je dužnost, kao predsjednika Gradskog vijeća, štititi dignitet, ali i rad gradskih vijećnika koji su i u ovom slučaju opet lažno optuženi od strane gradonačelnika, koji takvim svojim lažnim optužbama i izjavama gradi svoju političku karijeru prikrivajući svoje propuste i nesposobnost. Očito Kralj mora stajati iza svake ideje i odluke, jer inače ona neće biti provedena, baš kao što nije izvršen niti jedan prihvaćeni amandman većine ugrađen u Proračun 2021. godine.

Žalosno je da je ego gradonačelnika važniji od građana, u ovom slučaju onih najugroženijih, umirovljenika, a i da se gradonačelnikove političke odluke lome na leđima građana koji ostaju zakinuti za svoja prava, priopćio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Hrvoje Herček.