Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) otvorilo je u petak dvije izložbe: “Planet, ljudi, skrb – to se zove odrast!” u Galeriji Bačva te “ALU Perspektiva/The best of” u Galeriji Prsten, rekavši kako je važna solidarnost u kulturi dok se zgrade kulturnih institucija obnavljaju.

Ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka istaknula je da Društvo, vođeno idejom solidarnosti i inkluzivnosti, pomaže realizaciji programa neprofitnih udruga.

”U ovim izazovnim trenucima za zagrebačku umjetnost i kulturu koji traju još od 2020. kada smo bili pogođeni prvim potresom, dok obnove brojnih kulturnih ustanova ne budu završene, HDLU je vođen idejom solidarnosti i inkluzivnosti, pomogao brojnim javnim i neprofitnim organizacijama kako bi realizirali svije programe u našim galerijama”, rekla je Andabaka na otvorenju.

Izložba “Planet, ljudi, skrb – to se zove odrast!” izložba je usmjerena na promjene koje društva trebaju poduzeti da bi očuvala emancipaciju i solidarnost za sve. Bavi se eko-društvenim umjetničkim praksama iz perspektive političkih ekologija, eko-feminističkih i dekolonijalnih pozicija, istražujući kako umjetničko djelovanje i imaginacija mogu doprinijeti transformaciji logike neoliberalnog poretka, ističe se u najavi HDLU-a.

Radove izlažu Marwa Arsanios, Željko Beljan, Marina Naprushkina, Rupali Patil, Dan Perjovschi, Selma Selman, Marko Tadić i drugi. Kustosica izložbe je Ana Dević iz WHW kolektiva.

Izložba se održava u sklopu Konferencije o odrastu koja se realizira u partnerstvu s Gradom Zagrebom, a organizacijski tim konferencije uključuje organizacije iz Zagreba aktivne u polju znanosti, ekologije, istraživanja, aktivizma i vizualne kulture, kao što su Institut za političku ekologiju, Duštvo za oblikovanje održivog razvoja, Multimedijalni institut (MaMa), kolektiv Što, kako i za koga (WHW) i druge.

Ostvarena je u suradnji HDLU-a, u produkciji WHW-a s potporom Gradskoga ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, HAVC-a, programa Kreativna Europa EU, Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura nova i drugih.

Izložba ostaje otvorena do 10. rujna.

ALU Perspektiva/The best of

Studentska izložba “ALU Perspektiva 2023./The best of” predstavlja najkreativnije studentske radove iz akademske godine 2022./2023. i zamišljen je kao proširenje Završne izložbe ALU Zagreb, koja se održava na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilišta u Zagrebu svake godine u kontekstu obilježavanja Dana Akademije, 8. lipnja sa željom podsjećanja na dan osnivanja prve likovne akademije u Hrvatskoj 1907.

Održavanje ovakvih projekata jača umjetničko stvaralaštvo i ohrabruje umjetnike, pogotovo jer se Akademija zbog oštećenja u potresu seli na novu lokaciju, dok se zgrada u Ilici 85 obnavlja, poručuju iz HDLU-a.