Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) ponovno je dio mreže CreArt – europskog projekta koji okuplja 13 europskih gradova srednje veličine s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse za poticanje suvremene umjetnosti.

Iz HDLU-a kažu kako je Europska komisija još jednom prepoznala važnost ovoga projekta i podržala novo trogodišnje poglavlje CreArt 3.0 (#CreArt3) s 1.9 milijuna eura, a prve aktivnosti započinju u siječnju ove godine. Vrijednost njihova angažmana u projektu koji se nastavlja na CreArt 1.0 i 2.0, iznosi 229.940 eura, od čega je 137.964 eura osigurano iz EU sredstava.

U sklopu projekta HDLU će provoditi edukativne programe za djecu školske dobi u okviru svojih manifestacija Bijenale slikarstva i Zagrebački salon, dovesti suvremenu umjetnost u poslovne prostore kroz program Takeover, organizirati lokalne seminare za jačanje stručnih znanja umjetnika, a kroz program Karas + Kvart redefinirati i stvarati novi kulturni identitet četvrti u kojoj je Galerija Karas, te provoditi rezidencijalni program De/konstrukcija slike za hrvatske i umjetnike iz mreže u Leipzigu.

CreArt je započeo 2012. s ciljem pružanja bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Kroz stalni transnacionalni program mobilnosti za umjetnike u usponu, kustose i kulturne djelatnike nastoji maksimizirali ekonomski, društveni i kulturni doprinos koji kreativnost može dati lokalnim zajednicama.

Pomiče granice izvan vizualnih umjetnosti, osnažujući druge umjetničke prakse kao što su izvedbene umjetnosti ili glazba, a započeo je i novu suradnju s nevladinom organizacijom sa sjedištem u Lavovu kako bi se podržali ukrajinski umjetnici.

Partneri dolaze iz svih dijelova Europe, od Španjolske i Sjevernoj Makedoniji do Litve, Francuske i Poljske. Projekt donosi 45 rezidencijalnih programa u 15 gradova, više od 39 javnih događaja za proslavu Europskog mjeseca kreativnosti, 13 obrazovnih programa za jačanje kreativnosti i znanja o suvremenoj umjetnosti, 18 Street Art festivala, 10 godišnjih festivala u galerijama u devet gradova te šest europskih konferencija i studijskih posjeta.