Hrvatski vojnici postavljaju u utorak privremeni most u slovenskom mjestu Lačjoj Vasi, nakon što je stari uništen u razornim poplavama koje su u kolovozu pogodile susjednu zemlju.

Četrdesetak “inženjerca” postavlja most preko rijeke Drete u tom mjestu sjeveroistočno od Ljubljane koji će tamošnjem stanovništvu omogućiti povezivanje s drugim dijelovima Slovenije.

Riječ je tzv. lansirnom mostu “Bailey M-1” koji hrvatski vojnici prvi put postavljaju izvan granica Hrvatske i ujedno njihov treći angažman od katastrofalnih poplava koje su odnijele najmanje šest života i nanijele štetu od oko pet milijardi eura.

“Imali smo priliku da pomognemo Sloveniji od samog početka (…) gradili smo i barijere kako bi štete od polava bile što manje. Postavljanjem mosta pomažemo Sloveniji da osigura prijelaz stanovništvu”, rekao je hrvastki ministar obrane Mario Banožić koji je u utorak posjetio gradilište.

Ondje ga je dočekao slovenski kolega Marjan Šarec koji je zahvalio Hrvatskoj i njezinoj vojsci što se odazvala pozivima Slovenije za međunarodnu pomoć.

“Iskreno hvala Hvatskoj vojsci. Pomagala nam je i s helikopterom nakon što smo zatražili međunarodnu pomoć. Pokazalo se koliko je važno imati sposobnu vojsku”, rekao je Šarec.

Dužina mosta je 27,43 metara, širina 3,23 metara koji će vojnici “lansirati” preko rijeke Drete, a termin lansiranje znači da će već montiranu konstrukciju mosta vojnici putem valjaka jednostavno prebaciti na drugu obalu rječice.

Krajem kolovoza, iz Slovenije su se vratili pripadnici Hrvatske vojske koji su u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci na Savinji 20 dana bili angažirani na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa od kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza kućama.

U pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su i pripadnici ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza u mjestu Donja Bistrica kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure.