Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ otvorena na zagrebačkoj Peščenici

Na blagdan zaštitnika umjetnika Beata Angelica u četvrtak 18. veljače 2016. u dominikanskom je samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu svečano otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ autorskog trija Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Izložbu su zajednički organizirali Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ i dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, čime je nastavljen program proslave jubileja 800. godišnjice dominikanskoga reda i „Korizme na Peščenici“.

O izložbi su uz autore govorili samostanski prior dr. Zvonko Džankić, vlasnica galerije „Laudato“ Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić. U glazbenom je dijelu otvorenja nastupila klapa „Barun“, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. Tanja Baran.

sveci
Tom je prilikom dana stručna analiza izložbe, a umjetnici su dali svjedočanstvo svojih osobnih umjetničkih susreta s najvećim hrvatskim duhovnim velikanim. Dojmljiv je susret obogaćen interpretacijama stihova posvećenih dominikanskim blaženicima Augustinu Kažotiću i Ozani Kotorskoj i pjevom korizmenih napjeva. Prior Džankić je podsjetio na dosadašnje izložbene korizmene susrete s likovima svetaca na Peščenici.

Ksenija Abramović spomenula se skrbi Laudata oko promocije hrvatskih svetaca i blaženika u hodu prema obiteljskoj katoličkoj televiziji Laudato koja je zaživjela na Božić 2015. Prof. Špoljarić je govorio o živosti izložbe jer da su naslikani portreti novi u svakom prostoru u koji je izložba postavljena. Provincijal Gavrić izložbu je smjestio u kontekst proslave 800. godina dominikanskoga reda koja je u tijeku.

sveci
Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti troje je umjetnika izvelo u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložbu prati bogat katalog sa stručnom analizom postava te s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih.
Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ poznatih hrvatskih slikara ponajprije je bila oblikovana za 7. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su bili održani krajem svibnja 2015. u Križevcima. Zatim je izložba bila postavljena u Muzeju grada Trogira pa u dominikanskom samostanu u Splitu.

sveci

prigorski.hr