Hrvatski suverenisti ponovno su u utorak zatražili od ministra poljoprivrede Josipa Dabre hitnu uspostavu protugradne obrane raketama, nakon što je jučer olujno nevrijeme popraćeno tučom poharalo dijelove Hrvatske.

U priopćenju ističu kako su u više navrata upozoravali da je s obzirom na količinu tuče koja uništava poljoprivredne posjede i imovinu građana, krajnje vrijeme za aktivaciju sustava protugradne obrane raketama.

Podsjećaju kako je prethodna Vlada Andreja Plenkovića odlučila taj sustav prije četiri godine staviti izvan uporabe uz obrazloženje da ‘mišljenja stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju kako sustav protugradne obrane ne daje željene rezultate u zaštiti od tuče’, iako se s tom tezom ne slažu niti poljoprivrednici, a niti raketari koji su desetljećima bili na ‘prvoj crti obrane od tuče’.

Suverenisti stoga pozivaju resornog ministra Dabru da se očituje o tome je li voljan uspostaviti sustav protugradne obrane ili će nastaviti provoditi politiku svoje prethodnice u tom ministarstvu Marije Vučković, stoji u priopćenju saborskog zastupnika Marijana Pavličeka.

Nakon nevremena praćenog kišom, tučom i jakim vjetrom koje je u ponedjeljak navečer zahvatilo Vukovarsko-srijemsku županiju, a ledotuča grad Županju i susjedne Bošnjake, stradalo područje u utorak je obišao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro te je najavio pomoć države.

“Jutros sam kontaktirao Državni hidrometeorološki zavod da vidim što se može učiniti kako bi ovakve stvari prevenirali u budućnosti. Imao sam i brojne pozive jer poljoprivredni proizvođači inzistiraju na vraćanju protugradne obrane s raketama kao nekada. Zatražio sam od DHMZ-a informaciju o stanju laserskih lampi i došao do zaključka da su u jako lošem stanju”, dodao je Dabro.

Na pitanje novinara, što je onda za činiti, ministar poljoprivrede je rekao da iako znanost kaže kako rakete nemaju svrhu, treba koristiti sva dopuštena sredstva, kako bi ljudi bili svjesni da Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ čine sve da spriječe ovakvo olujno nevrijeme. “S druge strane, susjedne zemlje Srbija i BiH koristile su rakete, a ishod je bio isti kao kod nas. Postavljam pitanje – vrijedi li čekati i plaćati štetu od elementarnih nepogoda, ili možemo uložiti u sprječavanje štete?”, pitao je Dabro.