Nevladina udruga Hrvatski P.E.N. najoštrije je u petak osudio prijetnje smrću redakciji Nacionala i traži da se hitno pronađu počinitelji i zaštite novinari.

“Hrvatski PEN najoštrije osuđuje prijetnje smrću redakciji tjednika Nacional, poslane 20. svibnja 2024. na službeni broj mobitela urednika”, stoji u priopćenju Hrvatskog P.E.N.-a, nevladina udruge, jedne od najstarijih članica udruge P.E.N. International, svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika.

Hrvatski PEN je obavijestio i centralu Međunarodnog PEN-a i naglašava da je osim hitne i efikasne reakcije policije i nadležnih službi u pronalaženju počinitelja, potrebna i adekvatna zaštita novinara kojima je upućena prijetnja ubojstvom.

Redakcija tjednika Nacional potvrdila je kako je u ponedjeljak, 20. svibnja, zaprimila prijeteću poruku o napadu na novinare zbog čega je redakcija o tome službeno izvijestila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i predala prijavu policijskim istražiteljima.

U poruci koja je stigla s vidljivog broja mobitela, bile su navedene izravne prijetnje novinarima Nacionala te jasno naznačena poveznica s atentatom na bivšeg vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića, a koji je izvršen eksplozivnom napravom u listopadu 2008. u dvorištu zgrade Nacionala.

Nacional je prenio i autentični sadržaj poruke.