Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sklopio je u zagrebačkom hotelu Sheraton Sporazum o suradnji s Kineskim olimpijskim odborom, a sporazum su potpisali predsjednik Kineskog olimpijskog odbora, ujedno i ministar sporta Gao Zhidan, i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Oba potpisnika istaknula su zadovoljstvo formalizacijom dugogodišnjih prijateljskih odnosa dvaju nacionalnih olimpijskih udruženja. Podsjetili su i na primjere sjajne sportske suradnje iz prošlosti, među kojima je vrhunac bilo zagrebačko domaćinstvo rukometašima Sportskog sveučilišta iz Pekinga (Beijing Sport University) za nastupe u Srednjoeuropskoj rukometnoj ligi 2019. godine. Neizostavna tema bili su i hrvatski nogometaši te sportske legende poput Dražena Petrovića i Dragutina Šurbeka.

Kao predstavnici Kineskog olimpijskog odbora događaju su nazočili i glavni direktor Odjela za opće poslove Xu Xianghong, zamjenik glavnog tajnika i trenutačno vršitelj dužnosti glavnog tajnika Wu Jian, glavni direktor Odjela za komunikaciju Gao Chao, direktor Odjela tajništva Wang Kan te Su Donghao u svojstvu osobnog asistenta predsjednika Zhidana.

Potpisivanje Sporazuma o suradnji s HOO-om podržalo je i Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Zagrebu, kojem je na čelu izvanredni i opunomoćeni veleposlanik NR Kine u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin, a sastanku su nazočili direktor Političkog odjela Veleposlanstva Zhao Chen i ataše Fu Yuyao.

Osim čelnika HOO-a Mateše, u hrvatskoj delegaciji bili su član Vijeća HOO-a Damir Knjaz, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Igor Merlin, predsjednik Hrvatskog wushu saveza Zoran Barac te Petar Turković, glavni tajnik Hrvatskog wushu saveza i Europske wushu kungfu federacije.

Predsjednik HOO-a darovao je uvaženom gostu dres legendarnog Dražena Petrovića, zlatni dukat i nosač zvuka – dvostruki LP s vrlo hvaljenom operom Lennon koju je skladao bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Čelnik olimpizma u najmnogoljudnijoj državi svijeta Gao Zhidan uručio je Zlatku Mateši zbirku kineskih poštanskih maraka, raritetno posebno izdanje tiskano povodom ovogodišnjih Azijskih igara.