Hrvatski novčarski zavod otvorio trgovinu s više od 100 vrsta kovanica

25. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Hrvatski novčarski zavod otvorio trgovinu s više od 100 vrsta kovanica


Hrvatski novčarski zavod, državna kovnica koja se primarno bavi proizvodnjom optjecajnog kovanog novca, otvorio je novouređenu trgovinu u kojoj će građani moći razgledati i kupiti više od sto vrsta kovanica i medalja. Uz proizvodnju optjecajnog novca, naime, Hrvatski novčarski zavod uspješno razvija i komercijalni program: proizvodnju prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca, kao i medalja od plemenitih i neplemenitih metala.  Trgovina Hrvatskog novčarskog zavoda smještena je u središtu Zagreba, u zgradi Hrvatske pošte, a svojim konceptom objedinjuje svojevrsnu numizmatičku riznicu, poklon galeriju i umjetničko-izložbeni prostor.

„Ponosimo se uspjehom  Zavoda te namjeravamo i dalje razvijati poslovanje, prvenstveno kroz segment prigodnog programa. Kao dio strategije razvoja, jedan od prvih koraka otvaranje je novog prodajnog mjesta u prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13 u Zagrebu, gdje će biti dostupni svi naši proizvodi.  U suradnji s umjetnicima i dizajnerima, u stvaranju naših proizvoda koristimo tradicionalne metode i vještine kao i nove tehnologije. Želimo Zavod učiniti mjestom na kojem će svi kupci pronaći vrijedne i trajne poklone za posebne prigode poput krštenja, krizme, diplome, vjenčanja, poslovne poklone i slično“, kaže Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatskog novčarskog zavoda.

Kovanice Hrvatskog novčarskog zavoda specifične su po tome što sadrže prepoznatljive elemente identiteta Republike Hrvatske ili poznate osobe iz hrvatske povijesti poput Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i kralja Tomislava. Prigodna izdanja obilježavaju važne događaje za Hrvatsku, a na nekim izdanjima prigodnog kovanog novca nalazi se hrvatska kulturna ili povijesna baština kao što su paška čipka i dubrovačka karaka. Sve kovanice su jedinstvena umjetnička djela nastala kao rezultat spoja tehnologije i tradicije u kojima se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala, a potpisuju ih renomirani hrvatski akademski kipari. Vrijednost prigodnih kovanica, bilo da je riječ o poklonu ili eksponatu u zbirci, raste iz dana u dan. A kad Hrvatska postane članica europske monetarne unije i hrvatska kuna bude zamijenjena eurom prigodne kovanice s domaćom valutom imat će neprocjenjivu vrijednost.

Interijer nove trgovine Hrvatskog novčarskog zavoda uredio je arhitektonski ured BIRO. Pri uređenju prostora poseban naglasak je stavljen na transparentnost površina i postojanost monumentalnih elemenata koje definiraju trgovinu.

O Hrvatskom novčarskom zavodu

Hrvatski novčarski zavod osnovan je 23. travnja 1993., a pušten u rad 14. siječnja 1994. godine. Osnovna djelatnost Hrvatskog novčarskog zavoda je proizvodnja kovanog novca, zlatnih i srebrnih medalja te medalja iz drugih metala, prigodnih plaketa i znački u različitim metalima i drugih programa po zahtjevu, te registarskih pločica za cestovna vozila. Osnivači Hrvatskog novčarskog zavoda su Agencija za komercijalnu djelatnost s 57,4% udjela i Hrvatska narodna banka s 42,6% udjela. Više informacija o Hrvatskom novčarskom zavodu možete pronaći na službenoj web stranici www.hnz.hr

prigorski.hr

Facebook Comments