Hrvatski nogometni savez (HNS) primio je na znanje presudu koju je donio Europski sud pravde u slučaju tzv. Superlige te je u petak objavio priopćenje u kojem ističe kako stoji uz UEFA-u i njenu nogometnu piramidu.

“HNS u potpunosti stoji uz UEFA-u te druge nogometne dionike koji su izrazili maksimalnu podršku postojećem europskom sportskom modelu, nogometnoj piramidi koja osigurava otvorenost, solidarnost te sudjelovanje u natjecanjima prema kriteriju sportske uspješnosti. Upravo te vrijednosti naglašava i presuda Europskog suda pravde, kao što je podržala UEFA-inu istovremenu ulogu organizatora natjecanja i autorizacijskog tijela. Također, presuda nije dala zeleno svjetlo projektu poput tzv. Superlige već je ukazala na nedostatke UEFA-inog autorizacijskog procesa, što je UEFA u međuvremenu ispravila izmjenama 2022. godine”, navodi se u priopćenju HNS-a.

“Reakcija nogometne obitelji je kristalno jasna – uz predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina, odmah su stali predsjednici ECA-e, udruženja europskih liga, udruge europskih navijača (FSE) i udruge igrača (FIFPro Europe), što pokazuje da svi nogometni dionici – klubovi, lige, navijači i igrači – u potpunosti podržavaju postojeći model koji osigurava daljnji razvoj nogometa u cijeloj Europi”, dodaje HNS.

“Hrvatski nogometni savez pridružuje se tom čvrstom stavu europske nogometne obitelji te smo duboko uvjereni da bilo koja ideja koja za cilj ima organizirati zatvoreno natjecanje ili natjecanje u kojem se ne sudjeluje zbog sportskog rezultata već na temelju imena ili bogatstva, neće nikada biti prihvaćena u okviru europskog modela sporta”, riječi su kojim HNS završava svoje priopćenje.