Michelin, globalni vodič za restorane i Hrvatska turistička zajednica u ponedjeljak su u slovenskom mjestu Rodik organizirali gastronomski događaj „Four Hands Dinner“ koji ističe značaj održivosti u gastronomiji.

Hrvatska na gastronomskoj mapi Michelina od ove godine ima 84 restorana koji nose neku od prestižnih oznaka, šest više nego prošle godine, podsjeća se u priopćenju HTZ-a.

Glavne zvijezde večere u Gostilni Mahorčič bile su hrvatska chefica Ana Grgić Tomić iz zagrebačkog restorana Zinfandel’s i slovenska chefica Ksenija Krajšek Mahorčić iz restorana Mahorčič. Oba restorana nositelji su Michelin Green Star oznake.

Na meniju hrvatske chefice su bile jadranske škampe marinirane u domaćem medu s pečenom kremom od cvjetače, gnude s vrganjima i kremom od tartufa, tripice od bakalara na kremastom umaku od rajčice i čilija te s pjenom od slanutka.

Slovenska chefica Ksenija Krajšek Mahorčić pripremila je jelena s pečenom ciklom i šljivama te lješnjacima, te desert od kestena s kraškim biljem i karamelom.

Kristjan Staničić, direktor HTZ-a rekao je kako je Michelin jedan od njihovih najvažnijih partnera u promociji i pozicioniranju Hrvatske kao izvrsne gastronomske destinacije, a u sklopu premijerne Four Hands večere ističu se održivost u gastronomiji i prestižne Michelinove zelene zvjezdice.

Po riječima Ana Grgić Tomić, održivost je u današnje vrijeme iznimno važno i jedno od gorućih pitanja, a osim pomnog odabira sezonskih namirnica, pažljivog planiranja jelovnika, važan je način pripreme, ali i njihova maksimalna iskoristivost.

Koktele je pripremao Master Kishoni Vjenceslav Madić, uzvanici su imali priliku kušati i tradicionalna hrvatska jela s modernim potpisom, kao što su hrskave pločice paškog sira s gelom od crvenog kupusa i začinskim biljem te košarice sa slanom pastrvom i ikrom u gelu od agruma.