Hrvatski gluhi rukometaši prvaci su Europe nakon što su u finalnoj utakmici EP-a u njemačkom Frankenthalu svladali domaćina Njemačku s 27-21.

Na 13. Europskom prvenstvu gluhih, Hrvatska je po šesti puta postala najbolja momčad Europe. Izabranici Marija Sirotića obranili su europski naslov iz Zagreba u finalu u kome su Nijemci bili ravnopravan protivnik samo u prvom poluvremenu koje je završilo neriješeno 10-10.

Obrana je odradila sjajan posao, a bila je predvođena Brunom Varšićem, vratarom koji je skupio 10 obrana. S druge strane napad su predvodili Mateo Perak koji je postigao 7 golova, dok je još 5 pogodaka pridodao Andrej Juričević. U strijelce su upisali i Ilija Perak, Oliver Lušić, Florijan Kolarić, Tomislav Bošnjak, Pero Jukić i Teo Glumac.
“Šesta uzastopna titula zaista je izvor velike radosti i ponosa za nas. Smatram da konačan rezultat ne odražava pravi odnos snaga na terenu. Utakmica je bila izuzetno teška, a naš tim je naišao na mnogo nesreće. Želim pohvaliti Njemačku na izuzetnoj i poštenoj igri, ali na kraju je presudila naša snaga. Uvjeren sam da uz ovakav napor naših momaka i divnu publiku, koja nam je pružila ogromnu podršku u ključnim trenucima, poraz jednostavno nije bio opcija“, rekao je Oliver Lušić

Igračem turnira proglašen je Tomislav Bošnjak, vratar turnira Bruno Varšić, a nagradu za fair play dobio je Oliver Lušić.

Podsjetimo još jednom kako je Hrvatska bez poraza u natjecateljskim utakmicama od kad je Mario Sirotić preuzeo kormilo reprezentacije 2018. godine. Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj s osvojenih osam olimpijskih medalja od kojih 5 zlatnih, 1 srebrna i 2 bronce. Na Europskim prvenstvima imaju šest zlata te po jedno srebro i broncu, dok na Svjetskom prvenstvu imaju osvojena tri zlata.

Sljedeće veliko natjecanje su Olimpijske igre gluhih u Tokiju 2025. godine