Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država Austrije i Slovenije uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save tijekom petka, a očekuje se i nagli porast vodostaja na manjim pritocima, izvijestile su Hrvatske vode.

Zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

Jutros u osam sati izvanredne mjere obrana od poplava proglašene su na Kupi – Hrvatsko, a redovne mjere obrane od poplava proglašene su na Kupi – Selo Kupa te na Rječini – Martinovo selo.

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je na Maloj Neretvi – Opuzen ustava nizvodno te na Savi – Rugvica, ustava Prevlaka, Dubrovčak, Crnac, ustava Trebež, Jasenovac i na Retenciji Lonjsko Polje – ustava Trebež.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje formiranje velikog vodenog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 2.200 – 2.300 m3/s na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodenog vala Save u Zagrebu očekuje oko ponoći.

Očekuje se maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +350 cm, a što je iznad razine redovnih mjera obrane od poplava.

Nizvodno od Zagreba tijekom subote moguće je dosezanje vodostaja Save višeg od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava (mjerodavni vodomjeri Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak).

U Hrvatskim vodama kažu da će se u slučaju potrebe dio velikih voda Save upustiti putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja Save na području nizvodno od Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Dosadašnja akumulacija oborina na području Slovenije i Austrije će tijekom današnjeg dana uzrokovati i značajan porast vodostaja Mure i Drave, s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava na području Botova tijekom nedjelje, upozoravaju u Hrvatskom vodama.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Austrije i Slovenije, tijekom subote, 4. studenoga na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku očekivani protok Mure bit će 500 m3/s, a Drave već noćas s petka na subotu, 3./4. studenoga malo iznad 2.000 m3/s.

U svrhu transformacije vodenog vala i snižavanja vodostaja Drave na dravskim hidroelektranama bit će izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

Nešto povoljnija situacija je za Kupu te se vodostaji Kupe u Karlovcu očekuju na razini oko +600 cm tijekom subote, 4. studenoga. Prema trenutnoj prognozi, vodostaji Kupe na karlovačkom području tijekom subote trebali bi ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Sa subote na nedjelju u Hrvatskim vodama očekuju još jedan val obilnijih kišnih oborina, osobito na slivu Save i Kupe, što će produžiti dugotrajnost visokih vodostaja Save i Kupe i nakon kratkotrajnog opadanja vodostaja tijekom subote, 4. studenoga i opet izazvati novi porast vodostaja i Save i Kupe tijekom nedjelje 5. studenoga.