Hrvatske vode obilježile su u petak 147. obljetnicu organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj, predstavljeni su projekti, radovi i aktivnosti u obrani od poplava te modernizirani Glavni centar obrane od poplava i dodijeljena 22 ugovora bespovratnih sredstava u sklopu NPOO.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se u Hrvatskoj uspješno upravlja vodama na temelju tradicije i iskustava stečenih u gotovo 150 proteklih godina.

Podsjetivši na ljetošnju, uspješnu obranu od poplava najavio je daljnja ulaganja u preventivu i organizaciju kako bi se umanjili rizici i štete, a prije svega sačuvali ljudski životi i imovina te gospodarstvo kroz krizna razdoblja, kojih će, nažalost, vjerojatno biti sve više.

Činimo sve da umanjimo posljedice prirodnih nepogoda i moramo se što bolje organizirati i integrirati, rekao je Božinović podsjetivši da je na razini EU osnovana opća uprava za poslove civilne zaštite.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako su dodijeljena 22 ugovora ukupne vrijednosti 227 milijuna eura za investicije u vodnokomunalnu infrastrukturu u svrhu održivog upravljanja vodama. Njima se omogućava svim građanima dostupnost pitke vode i podiže kvaliteta njihova života, smanjuje onečišćenja okoliša otpadnim vodama, gubitci u vodoopskrbi te rizici od katastrofa i poplava.

Podsjetio je kako Hrvatske vode upravljaju sa više od 30.000 kilometara vodotokova, 4.100 kilometara nasipa, 900 kilometara lateralnih kanala, 60 višenamjenskih akumulacija, 50-ak retencija i više odteretnih kanala te velikim brojem regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina.

Uspjeh u obrani od poplava

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je uspjeh u obrani od poplava postignut zajedničkim djelovanjem svih dijelova sustava, posebice u uvjetima klimatskih promjena te da je takav pristup pretpostavka za uspješnost u suočavanju i sa budućim izazovima.

Bez nasljeđa i tradicije nema ni rezultata i to je ključ uspjeha, drži Đurković.

Predstavio je podatke u ulaganjima, rekavši kako su ukupna ulaganja, sa sredstvima EU fondova na razini 2,17 milijardi eura, od čega najviše čine investicije u vodnokomunalni sektor od 2014. do 2020. u koji je uloženo 949 milijuna eura te iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 844 milijuna eura.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek rekao je kako su Hrvatske vode reprezentativna institucija stvarana gotovo 150 godina, a na obilježavanju je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.