Zbog obilnih oborina i maksimalnog vodostaja u gornjem toku Kupe u Gorskom Kotaru na karlovačko područje u utorak navečer dolazi vodni val, no u Hrvatskim vodama smatraju da maksimum neće preći 530 centimetara te nema bojazni da će Kupa na tom području poplaviti.

Kako je Hini pojasnio voditelj karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović, iako je u Hrvatskom, mjestu u Primorsko goranskoj županiji, razina Kupe dosegla povijesni maksimum (445 centimetra), riječ je o toku Kupe kroz kanjon, nizvodno se ne očekuju poplave jer se kasnije voda širi širokim koritom i time opada, tim prije što je u srednjem toku Kupe izostala obilna kiša.

Kupa je u Karlovcu u 17 sati, bila na razini od 208 centimetara. Izostanku bojazni od poplave doprinosi i nizak vodostaj Mrežnice koja je u 17 sati bila na 48 centimetara i stagnira, kao i Korana koja je iznosila 281 centimetar. Raste Dobra, koja je kod Ogulina od osam ujutro do 17 sati narasla sa 74 na 155 centimetra, od čega samo u zadnjem satu za 34 centimetra.

Prognostički modeli Glavnog centra za obranu od poplava pokazuju da će kiša u petak, koja će lokalno biti i obilnija, ponovno dići vodostaje, ali se ni u petak ne očekuju poplave. Štoviše očekuje se da će vodostaj Kupe u Karlovcu biti i niži od noćašnjeg maksimuma.

„No to je već i dugotrajnija prognoza, stanje može biti i drugačije, ali po sadašnjim podacima oborina ne očekuju se ni redovite mjere obrane od poplave“, zaključio je Pavlović.