Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija u četvrtak će utakmicom na splitskim Gripama (18 sati) protiv Španjolske započeti svoj kvalifikacijski put za nastup na EuroBasketu 2025. koji će se održati u Češkoj, Njemačkoj, Grčkoj i Italiji, a na istom će mjestu u nedjelju ugostiti i Nizozemsku.

Pred izabranicama Stipe Bralića težak je zadatak jer će pravo nastupa na EuroBasketu izboriti samo pobjednici svih osam skupina te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije, a uz Hrvatsku, Španjolsku i Nizozemsku u skupini A još je Austrija.

“Utakmica protiv Španjolske bit će izrazito teška, to je najbolja reprezentacija Europe i četvrta reprezentacija svijeta po FIBA rankingu. Prema najavama, dolaze u kompletnom sastavu bez ijednog izostanka, a svih 12 djevojaka igra Euroligu već dugi niz godina. Sigurno je to jedan od najtežih mogućih protivnika, igraju izuzetno brzu košarku, kao i sve španjolske ekipe. Dosta trče, šutiraju za tri poena, imaju brze igračice na visokim pozicijama i očekuje nas doista zahtjevan posao. Trudimo se igrati što brže, to i jest način košarke koji igram već niz godina, no imamo tek tri dana treninga i trinaest djevojaka iz različitih klubova, različitih sustava igranja i u ovo malo vremena sve to treba spojiti u jedno, da zaborave što su igrale u klubovima i da se prebace na način igre i ono što mi želimo i trebamo u reprezentaciji”, kazao je izbornik Bralić u najavi utakmice.

Kapetanica Andrijana Cvitković slaže se s izbornikom:

“U ekipi je dobra atmosfera, ali se i dobro trenira, sve je u pripremama za utakmicu sa Španjolskom. Najveći fokus je ipak na nama i našoj igri, da što je bolje moguće odradimo sa svoje strane. Znamo kakva je to ekipa, dolaze s punim rosterom i utakmica će biti teška, no mi ćemo igrati najbolje što možemo”.