Nitko iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine nije u srijedu primio predstavnike hrvatske Udruge pravnika “Vukovar 1991” koji već 16 godina pokušavaju doznati kakav je status kaznene prijave za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima u Srbiji, podnijet 2008. godine.

Predsjednik te udruge Zoran Šangut izjavio je novinarima kako im je, premda su najavili posjet, rečeno da su svi tužitelji na godišnjem odmoru.

Tužiteljstvu je predat podnesak kojim se zahtjeva da ih to pravosudno tijelo izvijesti o tijeku predmeta po kaznenoj prijavi.

“Posjet smo najavili desetak dana ranije, a u ponedjeljak smo dobili potvrdu da možemo doći, ali smo danas saznali da nas nitko ne može primiti”, rekao je Šangut.

Kaznena prijava podnijeta je 22. svibnja 2008. godine, a postupak traje već 16 godina.

“Žalili smo se i Ustavnom sudu, ali se ništa  ne dešava”, rekao je Šangut i najavio da će ustrajati u borbi i inzistitrati da počinitelji ratnih zločina budu kažnjeni, a da svi bivši logoraši dobiju odštetu.

Zamjenik predsjednika Udruge pravnika “Vukovar 1991” Pero Kovačević rekao je agenciji Hina kako Udruga od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića traži da ispuni obećanje koje je im je dao 2015. godine, tada kao premijer, da u logoru Stajićevo bude postavljena spomen-ploča ubijenim hrvatskim zatočenicima.

Prema našim podacima, u logorima u Srbiji ubijeno je najmanje 19 ljudi, od toga najmanje 16 u Stajićevu, dodao je Kovačević.

U podnesku predatom tužiteljstvu Udruga “Vukovar 1991” navodi da je prije 16 godina podnijela kaznenu prijavu  protiv nepoznatih osoba zbog ratnih zločina u zarobljeničkim logorima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu, te vojno istražnom zatvoru u Beogradu.

Od tužiteljstva je zatraženo da Udrugu izvjesti o stanju predmeta i svim poduzetim radnjama, te “da li je otvorena istraga i protiv koga te da li je postupak rezultirao kaznenim postupcima pred sudom”.

Mi nećemo odustati, nastaviti ćemo se boriti i posezati za svim pravnim sredstvima i pravnim radnjama kako bismo se, u krajnjem slučaju kad budu iscrpljene sve mogućnosti pred srbijanskim pravosuđem, obratili sudu u Strasbourgu, rekao je Hini Kovačević.

To je, prema njegovim riječima, obveza Udruge koju očekuju obitelji ubijenih, ali i pitanje zahtjeva za obeštećenjem, s obzirom na to da je “izvan svake sumnje” i u slučaju koji je vođen protiv Slobodana MIloševića pred ICTY-em u Den Haagu, dokazano postojanje logora na teritoriju Srbije.