Trgovački sud u Bjelovaru zaprimio je zahtjev za provedbu skraćenog stečaja Hrvatske stranke reda (HSR) zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 1012 eura.

Podnositelj zahtjeva je Financijska agencija (Fina) koja ističe da, prema podacima kojima raspolaže, Hrvatska stranka reda nema zaposlenih, no ima otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci. Osim toga, Fina u rješenju navodi kako ne raspolaže drugim podacima o imovini HSR.

Hrvatska stranka reda upisana je u Registar političkih stranaka u studenome 2013. sa sjedištem u Gajevoj ulici u Novigradu Podravskom. Predsjednik HSR-a je Zoran Komarić, a dopredsjednica Ana Duga.

U ciljevima i načinima HSR-a navedenim u njihovu Statutu ističe se “promicanje mira i međusobne tolerancije među ljudima Hrvatske”, “razvijanje svijesti o vrijednosti svakog pojedinca građanina i prava da si izgradi život prema vlastitoj želji i izboru, a da mu to institucije omoguće držanjem zakona i razumnih rokova u rješavanju njegovih pravnih stvari”.

Kao ciljevi Hrvatske stranke reda navedeni su, između ostaloga, “zalaganje za istinu, pravičnost, poštenje”, kao i “ostvarivanje prava seljaka i ostvarivanja političkog i ekonomskog sustava da se seljacima isplati baviti poljoprivredom u Hrvatskoj” te “zalaganje za dobre plaće radnicima i za to da poduzetnici imaju dobre i vrijedne radnike”.

“Kandidirati svoje predstavnike na svim raspisanim izborima u Hrvatskoj”, posljednji je navedeni cilj u Statutu Hrvatske stranke reda.