Novi film Oskarovca Danisa Tanovića “Deset u pola” premijerno je u Hrvatskoj prikazan u punom Kinu SC, izvan konkurencije Zagreb film festivala, čije se projekcije uživo i online nastavljaju i u nedjelju.

Kako je priopćeno, subotnju premijeru filma pratio je dugotrajni pljesak, ovacije publike i u fantastična atmosfera punog Kina SC, a Tanović je tom prigodom izjavio kako je puno kino najljepši prizor koji redatelj može vidjeti.

Prije same premijere komedije “Deset u pola”, upriličeno je druženje s filmskim radnicima, medijima i gostima festivala, na kojem je predstavljen film i najavljen početak prikazivanja filma u kinima u zemljama regije i u većim europskim gradovima od 2. prosinca.

“Ovaj film je topla ljudska priča, priča o prijateljstvu, priča o Sarajevu. On vraća osmijeh na lice i vraća publiku u kina”, rekao je producent filma Jovan Marjanović.

Kenan Magoda, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, podsjetio je kako je Sarajevo poznato po filmskoj industriji, po Sarajevo Film Festivalu na koji u ljetnoj sezoni dolazi i veliki broj turista iz Hrvatske.

Zahvalio je svima na dolasku i pozvao ih da dođu u Sarajevo, uživaju i u zimskoj sezoni, a publiku da u kinima uživa u filmu “Deset u pola”.

Na premijeri je bila filmska ekipa, uz redatelja i scenarista Danisa Tanovića, scenarista Nikolu Kuprešanina glumci Anja Matković, Branko Đurić, Izudin Bajrović, Kerim Čutuna, Goran Navojec, Almir Palat, Edib Ahmetašević te direktor fotografije Damira Šagolja i producent Jovan Marjanovića

Radnja filma smještena je u svibanj ove godine, na Baščaršiju koja se pokušava oporaviti od duge i teške pandemijske godine. Stiže ljeto i nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da želi pojesti ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod prijatelja Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kave.

“Ova sasvim bezazlena, prijateljska gesta, izaziva potpuni raspad susjednog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada”, stoji u najavi.

Film je otvorio ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival, a prije Zagreb Film Festivala prikazan je i na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

Od 28. studenoga slijedi premijera filma u Srbiji, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, a u kina dolazi 2. prosinca.

Regionalni kino-distributer filma “Deset u pola” je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija, u suradnji s kompanijama Art Vista i Oskar film.

(Hina)