Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.

Breton je već krenuo na svojevrsnu turneju europskim zemljama kako bi se uvjerio u kapacitete vojne industrije nakon što je u ponedjeljak u Bruxellesu potpisan projektni sporazum za zajedničku nabavu streljiva u okviru projekta Europske obrambene agencije, navodi dnevnik u broju od srijede.

Sporazum je potpisalo 18 članica, među kojima je i Hrvatska, dok su ostale izrazile namjeru pridruživanja tom projektu. Nakon što je u ponedjeljak u ime Hrvatske potpisao sporazum, ministar obrane Mario Banožić naglasio je bezrezervnu podršku Hrvatske tom projektu te je istaknuo da je MORH otpočetka aktivno sudjelovao u njegovoj uspostavi.

Sporazum je “težak” dvije milijarde eura, a cilj Europske unije je na globalnom tržištu ishoditi povoljnije uvjete pri nabavi naoružanja i streljiva od onih koje bi svaka od 27 država članica uspjela zasebno dogovoriti.

Prema utvrđenom planu, proračun od dvije milijarde eura koristio bi se isključivo za nadomještanje one opreme koju članice doniraju Ukrajini te se ne bi radilo na dodatnom naoružavanju zemalja EU. U ovom trenutku fokus je na što bržoj i povoljnijoj nabavi svih vrsta artiljerijskog streljiva za Ukrajinu.

Hrvatska je u proteklih trideset godina u potpunosti zanemarila proizvodnju streljiva. Svi iole ozbiljniji pokušaji pokretanja proizvodnje streljiva su propali. Osim jednog. Godine 2017. na području bivše vojarne “Kanjiža” u Stubičkoj Slatini otvorena je prva tvornica topničkog minobacačkog streljiva. Prema informacijama Jutarnjeg lista, to je jedina tvrtka koja se u Hrvatskoj bavi proizvodnjom topničkog i minobacačkog streljiva, piše novinar Jutarnjeg Krešimir Žabec.