HRVATSKA KAKVU ŽELIMO Predstavljeni županijski projekti i uručene potvrde sudionicima natječaja

9. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno HRVATSKA KAKVU ŽELIMO Predstavljeni županijski projekti i uručene potvrde sudionicima natječaja


U sklopu Tjedna EU fondova Koprivničko-križevačke županije, koji se od 7. do 11. svibnja održava u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja, HGK Županijske komore Koprivnica i HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, u srijedu, 9. svibnja u prostorima Županijske uprave održani su konferencija za medije i prijem župana Darka Korena za sudionike nagradnog natječaja za dječje likovne i literarne radove „Hrvatska kakvu želimo“.

Na samom početku, okupljenima se obratio župan Koren, kazavši kako se na današnji dan obilježava Dan Europe te kako je to prilika da se informira javnost o onome što se radi i što se napravilo u povlačenju EU sredstava. Županija i njezine institucije od samih početaka korištenja EU fondova u Hrvatskoj sudjeluju u pripremi i provedbi EU projekata, počevši od prvih programa CARDS-a, preko IPA Programa i prekogranične suradnje, pa sve do korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova koje danas imamo na raspolaganju kao zemlja članica.

hrvatska kakvu zelimo1

„Županija je u proteklih nešto više od deset godina sudjelovanja u EU projektima, ostvarila je brojne prednosti, od jačanja međunarodne suradnje, jačanja vlastitih kapaciteta i znanja u pripremi i provedbi projekata pa sve do konkretnih koristi. Na razini Županije trenutno je u provedbi 23 projekta u vrijednosti 281.930.833,91 kuna, u fazi ocjenjivanja su četiri projektna prijedloga, a projektna suradnja ili pridruženo partnerstvo ostvareno je u 18 projekata.“, dodao je.

Ujedno se osvrnuo na najvažnije županijske projekte: „POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji“, vrijedan 8 milijuna kuna, energetske obnove osnovnih škola u Virju i Drnju vrijedne gotovo 9 milijuna kuna, „Prilika za sve 3“ kojim je osigurano 56 pomoćnika u nastavi za 62 učenika u 22 škole, „Svi u školi, svi pri stolu 2“ kojim je omogućena školska prehrana za 822 učenika koji žive u siromaštvu i riziku od siromaštva te trenutno najveći projekt na području Županije – „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek Koprivnica“, vrijedan gotovo 36 milijuna kuna.

U pripremi županijskih projekata, župan je istaknuo ulogu PORA-e koja svojim stručnim znanjem, kao regionalni koordinator, pomaže i drugim dionicima – općinama, gradovima, školama i institucijama, a sve s ciljem što većeg i boljeg korištenja EU projekata na području Županije. PORA trenutno provodi 12 EU projekata ukupne vrijednosti 45 milijuna kuna, a do sada je pripremila ukupno 83 projekta ukupne vrijednosti 276 milijuna kuna.

„Županija u svojoj bazi ima podatke o većini EU projekata koji su se provodili i provode se na području Županije, a riječ je o 240 EU projekata ukupne vrijednosti gotovo 850 milijuna kuna. Možemo reći kako je ova godina najuspješnija dosad za gotovo sve naše gradove i općine jer su iz raznih fondova uspjeli povući značajna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Tu treba spomenuti Program ruralnog razvoja, gdje je 16 županijskih gradova i općina potpisalo ugovore za modernizaciju nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna.“, pojasnio je župan te spomenuo projekte gradova, opremanje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci vrijednosti 1,6 milijuna kuna, izgradnju Poduzetničkog inkubatora u Đurđevcu vrijednog 8,8 milijuna kuna te izgradnju Inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici vrijednosti 13,4 milijuna kuna. Na kraju je dodao kako je Županija uspješna u povlačenju EU sredstava, koliko je uspješna i svaka njezina općina, grad ili institucija te je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnoj realizaciji projekata.

hrvatska kakvu zelimo2

U drugom dijelu održan je županov prijem i podjela potvrda sudionicima nagradnog natječaja „Hrvatska kakvu želimo“. U sklopu procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziralo je nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu „Hrvatska kakvu želimo“, koji se provodio na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini u 4 kategorije. U kategorije likovnih i literarnih radova bili su uključeni učenici od I. do IV. razreda te učenici od V. do VIII. razreda , a školsku razinu natječaja za Koprivničko-križevačku županiju provelo je sedam škola: Osnovna škola Ivana Lackovića Croate Kalinovac, Osnovna škola Gola, Osnovna škola Frana Koncelaka Drnje, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Osnovna škola Braće Radić Koprivnica te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ Koprivnica.

hrvatska kakvu zelimo

 

Popis učenika, mentora i škola – nagradni natječaj HRVATSKA KAKVU ŽELIMO:

Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac
RAVNATELJICA: Mirjana Bazijanec

MENTORICA: Mirjana Danček
UČENICE: Sara Špoljar 4. razred i Iva Grgec 4. razred

Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci
RAVNATELJ: Dražen Bokan

MENTORICA: Tanja Majnarić
UČENIK: Ivan Jaki, 4. c razred

Osnovna škola Gola
RAVNATELJ: Hrvoje Matić

MENTORICA: Biserka Saboliček
UČENICA: Eva Pavlović, 4. razred

MENTORICA: Danijela Sunara-Jozek
UČENICA: Lea Pošta, 8. razred

Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje
RAVNATELJICA: Marica Cik Adaković

MENTORICA: Ksenija Janković Vusić
UČENICE: Lana Stanešić, 5. b razred i Marija Halusek, 7. a razred

MENTORICA: Lidija Šiptar
UČENIK: Evan Matiša, 2. b razred

MENTOR: Josip Kovačić
UČENICA: Iva Plemenčić, 8. b razred

Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica
RAVNATELJ: Krešo Grgac

MENTORICA: Vesnica Mlinarić
UČENIK: Teo Hanžeković, 4. c razred

Osnovna škola Fran Koncelak Drnje
RAVNATELJ: Ivan Pikivača

MENTOR: Mario Dimić
UČENIK: David Polačec, 7. razred

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ Koprivnica
RAVNATELJICA: Radmila Popović

MENTORICA: Snežana Aleksić
UČENIK: Dorian Kolar, 7. razred

Za županijsku razinu natječaja bili su zaduženi regionalni koordinatori, odnosno za Koprivničko-križevačku županiju PORA Razvojna agencija, koja je zaprimila ukupno 34 učenička rada. PORA je osigurala i nagrade za sve učenike koji su bili odabrani kao najbolji u sve četiri kategorije, a iste su im uručene na završnoj svečanosti u Zagrebu.

Važno je istaknuti kako je učenik 2. b razreda Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja Evan Matiša osvojio drugo mjesto na nacionalnoj razini u kategoriji literarnih radova od I. do IV. razreda sa sastavkom „Bolja Hrvatska“, koji je pročitao okupljenima na prijemu.

prigorski.hr